ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANSA a avertizat despre necesitatea combaterii ambroziei

12:48 | 16.06.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 16 iun. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a atenţionat astăzi asupra necesităţii combaterii buruienii ambrozia și riscului asociat neglijării acesteia, transmite MOLDPRES.

„În această perioadă este necesar să conștientizăm importanța unei atitudini responsabile în vederea diminuării pericolului cauzat de apariția buruienii ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), problemă frecvent abordată de către Agenție, dat fiind faptul că aceasta este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, extrem de adaptabilă chiar și în condiții de secetă și arșiță, ceea ce a determinat ca în ultimii ani secetoși să se dezvolte foarte rapid și să cuprindă areale extinse”, indică ANSA.

Potrivit instituţiei, impactul negativ major al buruienii se răsfrânge asupra sănătății umane, polenul acestei plante, purtat de vânt, provocând polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, leziuni urticariene de contact) la sfârşitul verii - începutul toamnei, fiind unul dintre factorii agravanți ai astmului bronşic.

„Întru evitarea acestui impact se recomandă distrugerea buruienii ambrozia în perioada cuprinsă între răsărirea plantei și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la sfârșitul lunii iunie. În cazul reapariției focarelor de infestare se recomandă efectuarea repetată a lucrărilor de combatere pe întreaga perioadă a anului, evitându-se, astfel, apariția inflorescențelor”, rezumă Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Foto: ANSA

img22004529

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!