ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Natalia Gavrilița a avut un dialog telefonic cu premierul Ungariei, Victor Orban

13:08 | 16.06.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 16 iun. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut o convorbire telefonică cu omologul său ungar, Victor Orban. Discuția s-a axat prioritar pe consolidarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, dezvoltarea relațiilor bilaterale economice și atragerea noilor investiții, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. 

Șefa Executivului a salutat reluarea curselor avia Chișinău - Budapesta ale companiei ungare, în urma implicării celor doua guverne. În același timp, oficialii au apreciat creșterea volumului comerțului dintre cele două țări și majorarea investițiilor ungare în Moldova.

Cei doi au mai discutat despre cererea de aderare la Uniunea Europeană, depusă recent de Republica Moldova, și obținerea statutului de țară candidat la sfârșitul lunii iunie, la Consiliul European. 

Premierul Natalia Gavrilița a declarat că, în acest moment, integrarea europeană este o preocupare majoră pentru Cabinetul de miniștri pe care-l conduce și, mai mult de atât, a devenit un deziderat național: „Republica Moldova are nevoie de un impuls, de un obiectiv strategic. Iar obținerea statutului de țară candidat ar mobiliza întreaga societate în jurul acestei idei naționale. Știm că urmează un proces de lungă durată și suntem pregătiți să ne facem temele așa cum se cere”.

Prim-ministrul a solicitat susținerea Ungariei în acest demers. Victor Orban a confirmat ca Ungaria a fost de-a lungul anilor susținătorul Republicii Moldova pe calea integrării europene și va acorda țării noastre tot sprijinul în obținerea statutului de candidat.

Foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!