ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Patru lideri europeni se află în vizită în capitala Ucrainei

14:33 | 16.06.2022 Categorie: Externe

Kiev, 16 iun. /MOLDPRES/. Președintele României Klaus Iohannis s-a alăturat preşedintelui francez Emmanuel Macron, cancelarului german Olaf Scholz şi premierului italian Mario Draghi, care au sosit separat la Kiev joi, 16 iunie, dimineaţa. Prima vizită a liderilor europeni a avut loc în Irpin, unul dintre oraşele de la periferia Kievului, devenit un simbol al distrugerilor şi atrocităţilor comise în timpul ocupării regiunii de către armata rusă în martie, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Oaspeții au fost conduşi de militari ucraineni înarmaţi, înconjuraţi de un puternic dispozitiv de securitate şi de o mulţime de jurnalişti.

Macron, Scholz, Draghi şi Iohannis s-au plimbat pe străzile din Irpin, unde urmele bombardamentelor sunt omniprezente. Liderii europeni i-au pus întrebări ghidului lor cu privire la întoarcerea locuitorilor în oraş şi la lucrările de reconstrucţie planificate, înainte de a viziona câteva minute de înregistrare video cu Irpin în urmă cu trei luni, la apogeul luptelor.

Inscripția "Make Europe Not War" ("Faceţi Europa, nu război") de pe peretele unei case distruse l-a emoționat puternic pe Macron care a și comentat-o: "Este un mesaj corect (...) este foarte emoţionant să vezi asta".

Irpin, oraș la periferia de nord-vest a Kievului, a fost scena unor ciocniri violente între ruşi şi ucraineni în primele zile ale agresiunii ruseşti de la sfârşitul lunii februarie. Armata rusă a preluat rapid controlul asupra acestei suburbii bogate, care avea 60.000 de locuitori înainte de război, şi a ocupat-o pe tot parcursul lunii martie.

Kievul a acuzat forţele ruse de comiterea de crime de război în Irpin şi în oraşele învecinate Bucea şi Borodianka, după ce aproape 300 de cadavre de civili au fost găsite în aceste localităţi după retragerea armatei ruse la sfârşitul lunii martie. Sunt în curs de desfășurare anchete internaţionale pentru a determina vinovaţii pentru aceste crime de război, atribuite de ucraineni forţelor ruse.

Ulterior, cei patru lideri urmează să discute cu preşedintele Volodimir Zelenski despre continuarea sprijinului militar şi financiar pentru această ţară şi despre dorinţa Ucrainei de a fi admisă în Uniunea Europeană.

 Președintele Macron a menționat că vizita la Kiev este un ''mesaj de unitate europeană, adresat ucrainenilor (...), pentru că ştim că următoarele săptămâni vor fi foarte dificile''.  'Nu vrem doar să demonstrăm solidaritate, ci şi să ne asigurăm că ajutorul pe care îl organizăm - financiar şi umanitar, dar şi când vine vorba de arme - va continua'', a declarat la rândul său cancelarul german Olaf Scholz.

În Kiev, la scurt timp după sosirea liderilor o sirenă de avertizare de raid aerian a sunat, dar avertismentul a fost ridicat la scurt timp după aceea.

Vitali Kliciko, primarul Kievului le-a declarat ziariştilor că ''încă este un risc să vizitezi Kievul, pentru că rachetele pot lovi din nou în orice moment''.

Scholz, Macron şi Draghi conduc cele mai mari trei economii din Uniunea Europeană - toate fiind şi membre ale G7 - şi constituie cea mai importantă delegaţie europeană în Ucraina de la începutul războiului, iar România, pe lângă ajutorul militar și umanitar, asigură un flux enorm de refugiați și contribuie la exporturile cerealelor din Ucraina.

Vizita celor patru lideri europeni în Ucraina are loc înainte de summitul Uniunii Europene din 23-24 iunie şi de summitul G7 din 26-28 iunie.

img22004532

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!