ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maia Sandu după întrevederea cu Președintele Emmanuel Macron: „Prețuim parteneriatul moldo-francez și dorim să-l consolidăm în continuare”

14:45 | 16.06.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 16 iun. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit miercuri la Chișinău cu Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron. Este prima vizită a liderului de la Élysée în țara noastră și prima, în ultimii 24 de ani, vizită a unui șef de stat francez, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul prezidențial de presă.

La ședința de lucru, la care au participat parlamentari și miniștri din ambele țări, s-a discutat despre proiectele bilaterale inițiate în ultimul an și jumătate, după relansarea dialogului la nivel înalt. Este vorba, în special, de cooperarea în domeniul combaterii corupției și recuperării activelor, în domeniul afacerilor interne, de cooperarea pentru dezvoltare, dar și de extinderea schimburilor economice și culturale moldo-franceze.

„I-am mulțumit domnului Președinte Macron pentru susținerea Franței pentru țara noastră, afectată de războiul din Ucraina și de criza energetică, pentru solidarizarea cu ajutorul pe care îl oferim refugiaților ucraineni adăpostiți în Moldova și, mai ales, pentru recunoașterea identității și parcursului nostru european”, a spus șefa statului, menționând că a cerut sprijinul Franței pentru cererea Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană. „Contăm pe faptul că statele membre ale UE vor susține demersul nostru, la Summitul Consiliului Uniunii Europene de săptămâna viitoare, oferindu-ne astfel șansa să rămânem parte a lumii libere”, a subliniat Maia Sandu.

În cadrul vizitei, miniștrii Afacerilor Externe de la Chișinău și Paris au semnat Acordul privind lansarea activității Agenției Franceze de Dezvoltare (AfD) în Republica Moldova. Agenția va finanța proiecte de dezvoltare în sectoarele energiei regenerabile, feroviar, irigare sau aprovizionare cu apă și canalizare în Moldova. În același timp, Franța ne-a oferit un credit în valoare de 15 milioane de euro - o primă tranșă a ajutorului francez pentru susținerea recuperării economice a Republicii Moldova, anunțat la conferința Platformei pentru Moldova de la Berlin, în aprilie. De asemenea, miniștrii de Externe au semnat Convenția privind evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale, așteptată de mediul de afaceri din cele două țări și de la care se așteaptă o impulsionare a investițiilor franceze în Republica Moldova.

După discuția oficială de la Reședința de Stat, Președinții Maia Sandu și Emmanuel Macron au mers prin centrul Chișinăului, pentru a vedea orașul și a saluta oamenii pe care i-au întâlnit în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” și în Scuarul Catedralei. În calea lor, ei s-au oprit pe Aleea Clasicilor, unde au depus flori la bustul lui Mihai Eminescu, cinstind memoria poetului în ziua ce marchează aniversarea morții sale.

La finalul vizitei, cei doi șefi de stat au discutat cu câțiva reprezentanți ai societății civile, artei și ai comunității de afaceri moldovenești: soprana Valentina Naforniță, expertul „Watchdog” Valeriu Pașa, directorul IPIS Vadim Pistrinciuc, Olga Surugiu, directoarea Orange Moldova, și Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă.

„Oamenii noștri vor să trăiască după model și reguli europene în țara lor. Ei sunt gata să sprijine eforturile autorităților în acest sens, dar și să le ceară socoteală atunci când autoritățile greșesc. Moldova are o societate democratică și solidară, care merită un viitor pașnic și prosper în Uniunea Europeană”, a menționat Maia Sandu pe finalul vizitei. Ea s-a arătat convinsă că, deși avem de înfruntat multe greutăți, în condițiile dificile ale vecinătății războiului, cu ajutorul prietenilor noștri din Franța și alte state prietene putem avansa mai rapid spre scopul pe care l-am anunțat.

„Prețuim parteneriatul moldo-francez, ce are o dinamică excelentă în ultimii ani, și dorim să-l consolidăm în continuare, în interesul cetățenilor țărilor noastre”, a spus Președintele Maia Sandu după întrevederea cu Președintele Emmanuel Macron.

Foto: Președinție

img22004534

img22004534

img22004534

img22004534

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!