ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia “Pre-Vetting” va începe evaluarea candidaților la începutul lunii iulie

15:31 | 16.06.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 16 iun. /MOLDPRES/. La începutul lunii iulie va începe procesul de evaluare a circa o sută de candidați pentru funcții cheie în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova, comunică MOLDPRES.

Potrivit membrilor Comisiei “PreVetting”, începând cu luna iulie candidații sunt obligați să completeze un formular de declarație de avere și interese personale care va oferi informații detaliate despre resursele lor financiare din ultimii 5 ani și vor fi invitați să completeze un chestionar privind etica profesională. În plus, Comisia va colecta și verifica date și va solicita informații de la persoane fizice sau juridice de drept public sau privat. Acestea include autoritățile fiscale, instituțiile anticorupție, băncile private, organizațiile societății civile și jurnaliștii de investigație.

Herman von Hebel, președintele Comisiei, a menționat că regulamentul de organizare și funcționare a Comisiei și Regulamentul de evaluare au fost deja elaborate. Aceste regulamente vor asigura un proces echitabil și transparent pentru toți candidații. Pentru evaluarea integrității candidaților, Comisia va analiza dacă aceștia au încălcat normele de etică și conduită profesională, au fost supuși unor suspiciuni rezonabile de acte de corupție sau au încălcat obligațiile de declarare a averii și intereselor personale, conflictelor de interese, incompatibilităților, restricțiilor sau limitărilor. Comisia va analiza, de asemenea, dacă averea candidatului dobândită în ultimii 15 ani corespunde veniturilor declarate.

După examinarea informațiilor colectate de la candidați și din alte surse, Comisia va invita candidații la o audiere publică, care va fi înregistrată. Comisia va emite apoi o decizie motivată referitoare la evaluarea fiecărui candidat.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!