ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Bender s-a desfășurat ședința săptămânală a Comisiei Unificate de Control

18:54 | 16.06.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 16 iun. /MOLDPRES/. La 16 iunie, la Bender, Comisia Unificată de Control și-a continuat lucrările întrerupte joia trecută. Atunci delegații din stânga Nistrului au părăsit ședința pentru a împiedica o eventuală decizie în problema posturilor și militarilor înarmați instalați unilateral în Zona de Securitate, informează MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Delegația Republicii Moldova își menține poziția fermă că posturile trebuie eliminate, iar pentru a depăși barierele apărute în cadrul dezbaterilor pe marginea subiectului în cauză, a înaintat noi propuneri menite să contribuie la adoptarea unei decizii constructive în acest sens. 

Neinteresați în deblocarea situației, membrii delegației regiunii transnistrene și-au păstrat retorica provocatoare, au lansat învinuiri aberante la adresa reprezentanților Chișinăului și au afirmat că vor continua să realizeze în Zona de Securitate măsuri necoordonate cu Comisia Unificată de Control. 

Pentru a combate tentativele exponenților Tiraspolului de a distorsiona activitatea Comandamentului Militar Întrunit, Delegația Republicii Moldova a înaintat un apel către ceilalți participanți ai Comisiei. Documentul demască denaturarea premeditată de către componenta transnistreană a acțiunilor întreprinse în cadrul Comandamentului Militar Întrunit în legătură cu incidentul produs la 5 iunie curent în localitatea Vladimirovca. Atunci Tiraspolul anunțase despre un așa-zis „atac” cu drona asupra unei unități militare de-ale sale, însă a nu a solicitat imediat deplasarea la fața locului a militarilor din Forțele Mixte de Menținere a Păcii, dar nici nu a admis echipa de monitorizare a Misiunii OSCE. 

Pe durata ședinței nu au fost aprobate decizii, discuțiile fiind transferate pentru săptămâna următoare.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!