ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legislativul a votat un proiect ce prevede îmbunătățirea cadrului legal pentru zilieri

19:10 | 16.06.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 16 iun. /MOLDPRES/. Deputații au votat astăzi în lectură finală un proiect de lege care are drept scop îmbunătățirea cadrului legal al activității necalificate cu caracter ocazional, desfășurate de zilieri, transmite MOLDPRES.

Potrivit documentului, se extinde de la 90 de zile la 120 de zile termenul pentru care zilierii pot exercita activităţi pentru același beneficiar (agent economic). O asemenea normă este valabilă și în Uniunea Europeană.

De asemenea, se exclude obligația zilierului de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale obligatorii pe bază de contract individual, încheiat cu Casa Națională de Asigurări Sociale, dar și obligația de a se încadra în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală. Aceste două obligațiuni ar urma să revină angajatorului. Totodată, este eliminat termenul de o zi de lucru (opt ore) la stabilirea cuantumului remunerației orare. Concomitent, va fi păstrat statutul de șomer al persoanei luate în evidență în acest sens, dar care reușește totodată să desfășoare și activități de zilier.

Prin urmare, se aduc în câmpul legalității raporturile de muncă dintre zilieri și angajatori, iar cel mai important zilierii obțin dreptul ca munca desfășurată în această calitate să fie luată în calcul la pensionare.

Foto simbol

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!