ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție aniversară a artistului plastic Gheorghe Șoitu a fost vernisată la Centrul ”C. Brâncuși”

19:58 | 16.06.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 iun. /MOLDPRES/. La Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” a fost vernisată astăzi expoziția aniversară cu genericul ”Șo Art!”, consacrată artistului plastic Gheorghe Șoitu, la 75 de ani de la naștere, informează MOLDSPRES.

Solicitată de agenție, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu a menționat că aceasta este o expoziție inedită, la care autorul a lucrat în ultimii doi ani, în perioada pandemiei. ”Operele sale descriu un conținut vizual, care oscilează între expresionismul abstract și figurativ. Elementul antropomorf (omul) devine arhetip. Lumea interioară cu toate bucuriile și frustrările artistului este transfigurată pe pânze. Noi îl invităm să-și vadă propria expoziție și i-am făcut o surpriză – să-i înmânăm medalia ”Mihai Grecu” pentru întreaga activitate”, a mai spus Florina Breazu.

În context, Felicia Șoitu, fiica pictorului, a subliniat că scriitorul Oscar Wilde a afirmat că artistul este creator de lucrări frumoase, iar scopul artei este să ascundă artistul și să descopere arta. ”Vă invit să descoperiți o artă în creația tatălui meu, fiindcă lucrările vorbesc de la sine”. Pe marginea creației artistului au mai vorbit Constantin Spânu, Liviu Hâncu ș.a.

Gheorghe Șoitu s-a născut pe 7 iulie 1947 la Baurci, raionul Cahul A absolvit Școala de Arte Plastice din Cahul și Colegiul de Arte  Plastice ”A. Plămădeală” din Chișinău. A avut expoziții în țară și peste hotare.

Expoziția cuprinde peste 100 de lucrări și va fi deschisă până  la 3 iulie.

img22004546

img22004546

img22004546

img22004546

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!