ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova și România vor implementa în comun proiecte de digitalizare

10:24 | 17.06.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 17 iun. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, l-a primit pe ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României, Sebastian Ioan Burduja, aflat într-o vizită de două zile la Chișinău, la invitația omologului său, vicepremierului pentru digitalizare al Republicii Moldova, Iurie Țurcanu, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

În cadrul întrevederii au fost puse în discuție mai multe subiecte, printre care intensificarea parteneriatului strategic și implementarea în comun a proiectelor pe domeniul dezvoltării digitale, dar și crearea unui spațiu digital România-Republica Moldova. De asemenea, s-a vorbit și despre necesitatea acordării unei atenții sporite securității cibernetice și digitalizării domeniilor strategice, cum ar fi sănătatea, educația și economia. 

Premierul Gavrilița a reamintit faptul că actuala guvernare de la Chișinău și-a trasat ca prioritate accelerarea procesului de transformare digitală în toate sectoarele, inclusiv a subliniat că Republica Moldova se află printre primele țări ale lumii care au implementat cloud-ul guvernamental și open data. 

„Practic, am fost forțați să accelerăm procesul de digitalizare, inclusiv din cauza nivelului ridicat al corupției din mediul offline. În acest sens, ne dorim o cooperare strânsă cu România pe domeniul securității cibernetice și ce ține de siguranța datelor prin preluarea reciprocă a bunelor practici și a experienței acumulate. E adevărat, traversăm o perioadă complicată, dar trebuie să privim cu încredere spre viitor și să dezvoltăm împreună industrii și servicii digitale de calitate pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului”, a menționat Natalia Gavrilita.

Partea română a calificat vizita la Chișinău ca fiind una istorică. Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării de la București, Sebastian Burduja, a apreciat nivelul avansat pe care l-a atins țara noastră pe transformarea digitală. Oficialul și-a exprimat încrederea că prin crearea Comisiei Mixte moldo-române pentru implementarea Memorandumului de înțelegere în domeniul transformării digitale se va reuși unificarea spațiului digital dintre cele două țări, lucru ce va genera eficiență, productivitate și competitivitate pentru cetățeni și mediul de afaceri.

Foto: Guvern

img22004562

img22004562

img22004562

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!