ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șefa statului a salutat opinia Comisiei Europene care recomandă acordarea R. Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE

14:11 | 17.06.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 17 iun. /MOLDPRES/. Șefa statului, Maia Sandu, a salutat opinia Comisiei Europene, care astăzi a recomandat statelor membre ale UE să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, transmite MOLDPRES.

Președintele a subliniat că recomandarea se bazează pe înțelegerea că țara noastră va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie ca reforma justiției, combaterea corupției, administrația publică și drepturile omului.

„Sunt exact domeniile în care ne-am asumat să facem schimbări în fața cetățenilor și ne vom respecta angajamentul. Comisia va monitoriza progresele înregistrate în aceste domenii până la sfârșitul anului 2022. Mizăm pe faptul că, la reuniunea din 23-24 iunie a Consiliului European, statele membre ale UE vor sprijini recomandarea Comisiei Europene și vor acorda țării noastre statutul de țară candidată. Este un moment important pentru viitorul Republicii Moldova și este speranța de care au nevoie cetățenii noștri. Știm că acest proces va fi unul complex, dar suntem determinați să parcurgem acest drum, al cărui obiectiv este ancorarea țării noastre în spațiul valoric european, pe calea progresului și a bunăstării”, a spus Maia Sandu.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a menționat că astăzi este o nouă zi istorică în parcursul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „Am realizat împreună următorul pas de apropiere ireversibilă a țării în marea familie europeană. Împreună cu echipa de la Președinție, Guvern și Parlament suntem determinați să dinamizăm reformele așteptate de cetățenii noștri. Conștientizăm că acest proces va fi unul complex, dar orientat spre un obiectiv clar – dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova și obținerea statutului de membru al UE”, a remarcat Nicu Popescu.

Colegiul Comisiei Europene a adoptat astăzi opiniile pe marginea cererilor Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei de a deveni state membre ale Uniunii Europene.

img22004570

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!