ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În următoarele zile se așteaptă vreme moderată, cu ploi în nordul ţării

15:09 | 17.06.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 17 iun. /MOLDPRES/. Valori termice până la 29 de grade Celsius şi pe alocuri ploi anunţă meteorologii pentru acest sfârşit de săptămână, transmite MOLDPRES cu trimitere la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Potrivit SHS, sâmbătă, 18 iunie, temperaturile diurne se vor situa între 22-27 grade Celsius. Mai răcoare va fi tradiţional la nord şi tot în această regiune sunt posibile ploi cu descărcări electrice. Noaptea, mercurul termometrelor se va ridica până la 16 grade.

Duminică, 19 iunie, se aşteaptă să fie mai cald cu câteva grade, însă totuşi moderat, deoarece marja termică nu va depăşi 30 de grade, indicând cel mult 29 de grade, în regiunea de sud.

În ultima zi a săptămânii se prevede vreme frumoasă, calmă şi însorită, însă de luni, 20 iunie, revine în forţă canicula, prognozele meteorologilor arătând peste 33 de grade Celsius.

Conform specialiştilor SHS, dintre fenomenele meteorologice stihinice cel mai mare pericol în luna iunie îl prezintă aversele puternice şi căderile de grindină, care se semnalează anual. Ploi de lungă durată sunt posibile în medie o dată în 4 ani, vânturi puternice (cu viteza mai mare de 25 m/s) – în medie o dată în 3 ani. Este posibilă şi formarea vârtejurilor. Astfel, la 27 iunie 1980,  izolat în raioanele Slobozia și Căușeni s-a înregistrat un vârtej care a cauzat pagube considerabile economiei naționale.

img22004574

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!