ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Centrului Național Anticorupție

17:04 | 17.06.2022 Categorie: Comunicate

Directorul CNA, Iulian Rusu, participă la cea de a 6-a reuniune a Comitetului de asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană de la Bruxelles

Chişinău, 17 iun. /MOLDPRES/. “Mizăm pe suportul și asistența țărilor Uniunii Europene pe filiera schimbului de date pentru identificarea și repatrierea bunurilor infracționale, aflate în jurisdicțiile de peste hotare, inclusiv în UE”, a declarat Iulian Rusu la cea de a 6-a reuniune a Comitetului de asociere Republica Moldova–Uniunea Europeană, care s-a desfășurat pe 17 iunie, la Bruxelles. Directorul Centrului Național Anticorupție a făcut parte din delegația Moldovei, alături de procurorul-șef interimar al Procuraturii anticorupție, Elena Cazacov și alți oficiali de la mai multe autorități de stat.

La reuniune, discuțiile au vizat progresele țării noastre în implementarea Acordului de Asociere pe mai multe sectoare precum: justiție, corupție, drepturile omului, securitate și ordine publică, prevenirea și combaterea spălării banilor și altele.

În intervenția sa pe componenta de Jusțiție și Corupţie, Iulian Rusu a vorbit despre eforturile pe care le depune instituția în vederea creării unui sistem durabil de integritate și anticorupție în Moldova, menționând că Centrul are o deschidere, fără precedent, de la instituțiile partenere, de la autoritățile statului în general și de la partenerii externi în particular. Astfel, au fost trecute în revistă acțiunile întreprinse de CNA în domeniul prevenirii și combaterii corupției, referindu-se la mecanisme precum expertiza anticorupție a proiectelor de acte normative, evaluarea integrității instituționale, analiza strategică și operațională, dar și activitățile de informare și sensibilizare a publicului larg. “Ce ține de activitatea de combatere, împreună cu colegii procurori, ne concentrăm pe investigarea eficientă a cazurilor complexe de corupție, astfel încât toți responsabilii care se fac vinovați să fie aduși în fața justiției, iar fondurile deturnate să fie recuperate”, a declarat directorul CNA.

Oficialii europeni au fost informați și despre rezultatele Agenției de recepare a bunurilor infracționale a CNA în domeniul identificării, urmăririi și sechestrării activelor ilicite și despre importanța documentului strategic Programul Național de Recuperare a Bunurilor Infracționale, care va impulsiona procesul de recuperare a activelor rezultate din infracțiuni.

La rândul lor, reprezentanții UE au menționat că au luat act de pașii întreprinși de autoritățile din Republica Moldova și au încurajat țara noastră să fie angajată în continuare în realizarea acțiunilor ce se impun pentru o reformă a justiției cuprinzătoare.

Notă: Reuniunile Comitetului de Asociere sunt evenimente care se desfăşoară anual şi au rolul discutării celor mai importante progrese, dar şi provocările în implementarea Acordului de Asociere RM-UE. La cea de a 6-a reuniune, delegaţia RM a fost condusă de Secretarul de stat al Afacerilor Externe și Integrării Europene Vladimir Cuc, iar cea a UE de Luc Devigne, Director pentru Parteneriatul Estic, Rusia, Asia Centrală şi OSCE în cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!