ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

20:17 | 17.06.2022 Categorie: Comunicate

Prioritățile Ministerului Justiției, prezentate în cadrul celei de-a 6-a reuniuni a Comitetului de Asociere RM-UE

Chişinău, 17 iun. /MOLDPRES/. O nouă reuniune a Comitetului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană are loc astăzi la Bruxelles. Delegația Republicii Moldova este constituită din reprezentanții mai multor autorități administrative, Centrul Național Anticorupție,  Procuratura Anticorupție, Banca Națională a Moldovei. Evoluțiile în sectorul justiției sunt reflectate de către secretarul de stat al Ministerului Justiției, Eduard Serbenco.

Discuțiile Comitetului de Asociere RM-UE au drept scop evaluarea progreselor în implementarea Acordului de Asociere pe diferite dimensiuni, cum ar fi dialogul politic, reformele din justiție, libertatea de exprimare, drepturile omului, securitatea națională cooperarea economică şi sectorială.

În intervenția sa, secretarul de stat Eduard Serbenco a prezentat progresele înregistrate începând de anul trecut și până în prezent, perioadă în care Ministerul Justiției și-a concentrat activitatea pe elaborarea și promovarea proiectelor stabilite ca priorități în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2022 și Planul de acțiuni al Ministerului Justiției pentru anul 2022. Acestea derivă și din prevederile Acordului de asociere RM – UE.

În acest sens, secretarul de stat a comunicat despre măsurile promovate de către Ministerul Justiției perfecționarea sistemului de selecție și promovare a judecătorilor și procurorilor, îmbunătățirea mecanismelor de răspundere disciplinară, dezvoltarea sistemului informațional judiciar. În context, Eduard Serbenco a reiterat că obiectivul-cheie pentru sectorul justiției este eradicarea fenomenului de corupție și a abuzurilor din sistem, asigurarea unei justiții de calitate cu actori din justiție independenți, imparțiali, responsabili, integri și profesioniști.

Ultima reuniune a Comitetului de Asociere a avut loc în anul 2020. Potrivit formatului, întrevederile Comitetului de Asociere urmează să se desfășoare anual, alternativ la Chișinău și Bruxelles și au drept scop evaluarea nivelului de implementare a prevederilor Acordului de Asociere RM-UE.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!