ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Polonia cere urgentarea adoptării unui pachet nou de sancțiuni împotriva Rusiei

10:40 | 18.06.2022 Categorie: Externe

Varșovia, 18 iun. /MOLDPRES/. Polonia cere noi măsuri punitive împotriva Rusiei, pentru a menţine presiunea economică asupra Moscovei şi a pune capăt invaziei asupra Ucrainei, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe polonez Lukazs Jasina a menționat pentru presa germană că "un al şaptelea pachet de sancţiuni ar trebui impus cât mai curând posibil. Trebuie menţinută presiunea". Această declarație a fost făcută înainte de summitul de luni, 20 iunie, al miniştrilor de externe din UE ce va avea loc la Luxemburg.

"Mergem înainte cu aceasta, ne bucurăm de susţinerea partenerilor noştri baltici şi sperăm că şi alţi europeni vor accepta să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei", a adăugat Jasina.

Ministrul de externe adjunct al Poloniei, Marcin Przydacz, a declarat pentru Welt am Sonntag că cel de-al şaselea pachet de sancţiuni "a lovit Rusia puternic", dar că "noi nu am putut încă să-l slăbim suficient pe Putin şi maşinăria lui militară". "Avem nevoie de sancţiuni noi şi mai aspre", a subliniat el.

Varșovia face lobby pe lângă partenerii săi europeni pentru sprijinirea celui de-al şaptelea pachet de sancţiuni, a spus Marcin Przydacz, adăugând: "Trebuie să acţionăm în mod coordonat ca europeni".

Przydacz a concretizat măsurile preconizate: "Vrem să oprim complet exportul de tehnologii europene către Rusia". Aceasta ar trebui să includă produse de uz civil care ar putea fi folosite şi în scopuri militare, a adăugat el, subliniind că UE "trebuie să acţioneze mai puternic împotriva băncilor ruseşti şi împotriva propagandei ruse şi canalelor de dezinformare".

Al şaselea pachet de sancţiuni a fost adoptat la începutul lui iunie de cele 27 de ţări membre ale UE. Printre alte acţiuni punitive, acesta prevede un embargo petrolier de amploare, interzicerea mai multor mass-media ruseşti în Europa şi excluderea celei mai mari bănci a Rusiei, Sberbank, din reţeaua de comunicare financiară.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!