ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Speakerul Igor Grosu a ținut un discurs la ședința comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României

13:26 | 18.06.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 18 iun. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a ținut astăzi un discurs la ședința comună a Parlamentelor R. Moldova și României în care a menționat că demersul Republicii Moldova către Uniunea Europeană prinde contur și devine fezabil inclusiv datorită efortului depus de România prin vocea oficialilor și europarlamentarilor care au promovat ferm ideea de a oferi statut de țară candidat la UE, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, de-a lungul timpului, România a fost un veritabil susținător al Republicii Moldova, spectrul ariilor de colaborare s-a extins mult peste caracterul tradițional al unor relații de bună vecinătate. Republica Moldova a beneficiat constant de ajutorul și asistența necondiționată a României, căpătând o conotație specială începând cu anul 2010 prin stabilirea unui Parteneriat Strategic bilateral pentru susținerea procesului de integrare europeană a Moldovei.

“România a apărat și promovat de-a lungul anilor cauza Republicii Moldova în rândul instituțiilor Uniunii Europene, cât și în rândul statelor membre, care la diferite etape manifestau atitudini destul de sceptice față de perspectivele Republicii Moldova de a reuși să-și croiască calea spre democrație, cu o economie de piață funcțională și un stat de drept veritabil”, a spus Grosu.

Șeful Legislativului de la Chișinău a menționat că crizele mondiale prin care trec acum toate țările lumii afectează extrem de puternic și țara noastră. “Însă, din nou, crizele și dificultățile au servit drept posibilitate de a consolida relația strânsă de prietenie dintre statele noastre, acest lucru fiind demonstrat cu nenumărate ocazii prin solidaritatea și deschiderea României de a sprijini Republica Moldova. Inclusiv ședința de astăzi vine să reconfirme acest fapt. Vorba strămoșească „prietenul la nevoie se cunoaște” este un adevăr valoros pentru cetățenii ambelor state. Suntem conștienți că grație sprijinului vostru, dragi prieteni, dragă Românie, putem reuși în mod practic să ne conectăm la Europa”, a adăugat Grosu.

“Demersul Republicii Moldova către Uniunea Europeană prinde contur și devine fezabil inclusiv datorită efortului depus de România prin vocea oficialilor și europarlamentarilor care au promovat ferm ideea de a oferi statut de țară candidat la UE. Și au făcut acest lucru nu doar astăzi, ci de-a lungul anilor, prin nenumărați prieteni din România, care au susținut cauza Republicii Moldova și nu ne-au lăsat pentru „mai încolo, pentru altădată”, a conchis Grosu.

Foto: Parlament

img22004587

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!