ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Culturii

16:30 | 18.06.2022 Categorie: Comunicate

Sergiu Prodan – la prima sesiune de pitching a ideilor cinematografice, organizată la Mediacor

Chişinău, 18 iun. /MOLDPRES/. Ministrul  Culturii, Sergiu Prodan, a avut astăzi ocazia, timp de  cinci minute, „să-și prezinte proiectul”  în cadrul primei sesiuni de Pitching, la concursul de proiecte cinematografice, organizat de către Centrul Național al Cinematografiei.

„Ceea cu ce am aplicat eu, ca și ministru,  în concursul culturii în RM,  este dorința de a face cultura competitivă, inclusiv în domeniul cinematografiei, de unde vin.

Mi-am propus, la nivel de politici, să creștem clasa nouă de cineaști, în special cea de producători de film.

Între artiști, care sunt foarte bine pregătiți și înarmați cu scenarii bune - să facă filme bune, pe de o parte și spectatori, care abia le așteaptă, pe de altă parte,  există o clasă foarte importantă – distribuitorii și producătorii. Din păcate, o clasă serioasă, capabilă să asigure riscurile investițiilor în cinematografie întârzie să apară și noi mizăm foarte mult pe acest exercițiu, de Pitching, care este o mișcare în direcția cuvenită.

Mulțumesc organizatorilor, Valentina Iusuphodjaev, echipei, mulțumesc partenerilor, USAID, Ambasada Americii, Ambasada Suediei în RM, pentru susținere.

Mizăm foarte mult că acest prim exercițiu ne va ajuta la sincronizarea politicilor, a parcursului cinematografic național în pas cu cel mondial, astfel încât să sporim capacitățile și să fim competitivi.” – a declarat ministrul Prodan, urând succese participanților.

Menționăm, în cadrul acestei etape a concursului, producătorii și regizorii de film, care și-au depus dosarele în concurs, își  prezentă public ideile creative.

Jurizarea o fac trei experți internaționali, cu vaste cariere în domeniul cinematografic și care vin din Israel, Germania și România:

Katriel Schory – a produs peste 150 de filme și programe TV. Timp de 20 de ani a fost director executiv la Fondul de film din Israel, aprobând producția și promovarea a peste 300 de filme de ficțiune care au obținut nominalizări Oscar.

Andrea Wink – cofondatoarea „Exground filmfest”, cel mai mare festival de film din landul Hessa, Germania. Este membra consiliului de directori al asociației germane de scurt-metraje și membra Consiliului Cultural al orașului Wiesbaden.

Alin Ludu Dumbravă– a publicat articole de film în Cinemap, VIP, revista HBO, Observatorul cultural, Ziua, Sunete, Art & Roll, Campus, Republik, Freestyle, Altitudini, Pro Cinema, Noul Cinema. A fost curator și selecționer Cinemateca Patria, Brașov, una din puținele cinemateci din România.

În cadrul sesiunii de pitching, jurații vor acorda un punctaj de la 1 la 10, care va fi cumulat cu punctajul atribuit proiectului la etapa de analiză a dosarului creativ și a celui tehnic.

Astfel, vor fi desemnați câștigătorii concursului care vor primi finanțare din bugetul de stat pentru a-și realiza producțiile de film. 

Sesiunea de pitching se organizează pe 18 - 19 iunie, la Mediacor.

Evenimentul este transmis online pe pagina oficială a CNC.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!