ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Boris Johnson cheamă la un sprijin mai puternic pentru Ucraina

09:39 | 19.06.2022 Categorie: Externe

Londra, 19 iun. /MOLDPRES/. Boris Johnson, premierul Marii Britanii consideră că aliaţii Ucrainei trebuie să sprijine Kievul ferm şi pentru o lungă perioadă de timp dacă nu vor să vadă "agresiunea" triumfând în Europa cum nu s-a mai întâmplat de la Al Doilea Război Mondial, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Aliații Ucrainei trebuie să-şi păstreze calmul şi să se asigure că Kievul are "rezistenţa strategică pentru a supravieţui şi, în cele din urmă, a învinge", a scris el într-un articol de opinie publicat de Sunday Times.

Premierul britanic a efectuat vineri, 17 iunie, o vizită surpriză în capitala Ucrainei, la o zi după aceea a liderilor francez, german, italian şi român care acolo şi-au oferit sprijinul pentru candidatura Kievului la Uniunea Europeană.

Johnson i-a oferit preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, intensificarea ajutorului militar britanic pentru a-i ajuta trupele să lupte împotriva forţele ruse.

"Timpul este un factor crucial astăzi", a subliniat Boris Johnson într-un lung articol de opinie postat pe site-ul jurnalului sâmbătă seara.

"Totul va depinde de modul în care Ucraina îşi poate întări capacitatea de a-şi apăra teritoriul mai repede decât îşi poate reînnoi Rusia capacitatea de atac. Sarcina noastră este să oferim timp părţii ucrainene", a spus el.

Pentru aceasta, el a prezentat un plan în patru puncte de "continuă finanţare şi asistenţă tehnică" acordate Kievului, care, în opinia sa, ar trebui menţinut "în anii următori" şi posibil extins.

Boris Johnson a avertizat deja că conflictul ar putea dura până la sfârşitul anului viitor, în timp ce oficialii ucraineni continuă să solicite NATO mai mult sprijin militar şi logistic.

Eșecul în cucerirea Kievului pe fondul invaziei lansate la 24 februarie, a împins trupele ruse să se  concentreze în ofensiva din sud şi din est.

Occidentul a adoptat o serie de sancţiuni economice fără precedent împotriva companiilor şi personalităţilor ruse apropiate Kremlinului. Totuși, multe ţări se tem că o persistenţă a conflictului va exacerba dificultăţile economice globale, în special inflaţia şi penuria.

În Regatul Unit se înregistrează un nivel al inflaţiei nemaiîntâlnit de 40 de ani şi creşterea preţurilor la carburanţi. Însă, Boris Johnson a subliniat că preocupările economice nu ar trebui să ducă la o soluţionare grăbită a conflictului.

O eventuală victorie a preşedintelui rus Vladimir Putin și păstrarea teritoriile cucerite în Ucraina nu ar contribui la o lume mai paşnică, potrivit acestuia.

Johnson a mai spus că "o astfel de mascaradă ar fi cea mai mare victorie a agresiunii în Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial". 

img22004594

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!