ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Emmanuel Macron pierde majoritatea absolută în Adunarea Națională - proiecții

08:52 | 20.06.2022 Categorie: Externe

Paris, 20 iun. /MOLDPRES/. Potrivit primelor proiecții difuzate de instituțiile sociologice, partidul președintelui Emmanuel Macron se îndreaptă către pierderea majorității în Adunarea Națională a Franței, după al doilea tur de scrutin al alegerilor legislative, care a avut loc duminică, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Noi estimări ale institutului de sondaje Ipsos-Sopra Steria difuzate luni, 20 iunie, dimineața arată că alianța de centru-dreapta a lui Macron, „Împreună!”, este pe cale să obțină 234 de locuri (ceva mai multe față de primele estimări), coaliția stângii, NUPES, 141 de mandate (cu opt mai puține față de primele estimări), partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen va avea 90 de deputați (cu unul în plus față de primele estimări), în timp ce conservatorilor - „Les Républicains” și aliații lor - le vor reveni 75 de locuri (cu trei mai puține față de primele estimări). Aceasta ar fi noua configurație a camerei inferioare a Parlamentului, arată France 24.

Această situație obligă polul de centru-dreapta al lui Macron să caute începând de luni dimineața ceea ce premierul Elisabeth Borne a numit „o majoritate de lucru”.

Coaliției de stânga i-a ieșit pariul de a fi cel mai mare bloc de opoziție din următoarea legislatură, extrema dreaptă este pe cale să obțină de peste 10 ori mai multe mandate decât a deținut în legislatura trecută, iar conservatorii - în dificultate ca evoluție politică - vor fi în continuare de neocolit pentru blocul de centru-dreapta al lui Macron.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!