ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Instituția Publică Agenția Informațională de Stat „Moldpres” marchează cea de-a 32-a aniversare

11:33 | 20.06.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 20 iun. /MOLDPRES/. Instituția Publică Agenția Informațională de Stat „Moldpres” a împlinit astăzi 32 de ani de la fondare, informează MOLDPRES.

Agenția „Moldpres” are misiunea de a asigura producerea și difuzarea informației, publicarea și editarea actelor oficiale, informarea opiniei publice din țară și de peste hotare asupra politicii de stat și activității curente a autorităților publice din R. Moldova, prestarea serviciilor editoriale, poligrafice și de publicitate, producerea și comercializarea materialelor foto și video.  Fondată prin Hotărârea Sovietului Suprem al RSSM nr. 122-XII din 20 iunie 1990 în urma lichidării Agenţiei Moldoveneşti de Informaţii ATEM, Moldpres şi-a dobândit cu insistență statutul de „voce” oficială a statului care transmite instituțiilor publice şi private, presei scrise şi audiovizuale, reprezentanțelor diplomatice, instituțiilor de presă internaționale informații scrise, foto şi video despre actualitatea politică, economică, socială, culturală, ştiințifică, sportivă locală și de pe mapamond. Primul director general al instituției a fost jurnalistul Vasile Vatamanu. Pe parcursul anilor, instituția a fost condusă de Dumitru Țâra, Boris Marian, Mihail Belous, Ion Corețchi, Valeriu Reniță, Vlad Darie și Andrei Volentir, iar în prezent funcția de director o exercită directorul adjunct Viorel Buzdugan.

Imediat după înființare, Agenția Națională de presă „Moldova-pres”, cum fusese definită inițial, stabilește primele relații de colaborare cu Agenția Națională de Presă „Rompres” (România) și Agenția de știri ITAR-TASS (Rusia). Din prima zi a declanșării conflictului transnistrean și până la momentul semnării acordului de încetare a focului, reporterii „Moldpres” au relatat consecvent situaţia în zona de conflict, constituind la acea vreme unica sursă veridică de informare din regiune.

Subordonată la etapa inițială Parlamentului, Agenția trece în 1994 în gestiunea Guvernului Republicii Moldova și devine editorul „Monitorului Oficial al Republicii Moldova”. Ulterior, au survenit unele modificări structurale, care au avut drept scop eficientizarea activității manageriale și transformarea Moldpres într-o structură mass-media modernă, cu trei direcții principale de activitate: editarea „Monitorului Oficial”, difuzarea informațiilor de larg interes public şi cronica foto.

În 1996, Agenția devine întreprindere de stat, desfășurându-şi activitatea în regim de autofinanțare. Anul următor se stabilesc relații de colaborare cu Agenția de știri BELTA (Belarus), iar în 2001 Moldpres devine membru cu drepturi depline al Asociației Balcanice a Agenţiilor de Presă (Alliance of Balcanic News Agencies – ABNA), care include structurile respective din Turcia, Albania, Grecia, Bulgaria, România, Slovenia, Iugoslavia și Macedonia de Nord. În același an, Moldpres semnează acorduri de colaborare pentru schimbul de informaţii cu Agenția de știri DINAU (Ucraina), MTI (Ungaria) şi CHINA NOUĂ (Republica Populară Chineză).

Din iulie 2001, deja cu denumirea de Agenție de stat, „Moldpres” trece în subordinea Cancelariei de Stat a Guvernului Republicii Moldova.  La 20 mai 2004, la Sofia, Bulgaria, între Agenția Moldpres și BTA a fost semnat Acordul cu privire la cooperarea în domeniul informației, iar în martie 2006 este semnat Acordul de colaborare cu Agenția Naţională de Informații a Ucrainei UKRINFORM. În luna iunie a aceluiași an, este reînnoit Protocolul de colaborare dintre Moldpres și Agenția telegrafică din Belarus BELTA. În 2010, după o lungă perioadă de stagnare, se reiau relațiile de colaborare dintre agențiile naționale de presă ale României și Republicii Moldova – AGERPRES și Moldpres, urmând să se efectueze schimbul reciproc de știri, informații și vânzarea de produse fotografice.  În 2018, prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova, Întreprinderea de stat Agenția Informațională de Stat „Moldpres” se reorganizează prin transformare în Instituția publică „Agenția Informațională de Stat „Moldpres”, având în calitate de fondator Cancelaria de Stat.

În conformitate cu deontologia profesională, Moldpres se ghidează de principiul activității în afara oricăror influențe politico-ideologice ori de alt caracter care ar afecta imparțialitatea, exactitatea și pluralismul. O direcție importantă în activitatea de ultimă oră a Agenției este promovarea imaginii Republicii Moldova în lume, reflectarea evenimentelor legate de integrarea țării în structurile europene şi implementarea standardelor de viaţă occidentale.

Redacția Știri asigură piața mass-media cu o variată gamă de produse informaţionale la rubricile: Oficial, Societate, Politic, Economic, Cultură, Regionale, Sport, Externe, Comunicate. Zilnic, reporterii Agenției reflectă cele mai importante evenimente din țară și de peste hotare, contribuind la informarea obiectivă și echidistantă a publicului larg. Graţie unei intense colaborări internaționale, știrile Moldpres sunt prezente pe platformele internaționale ANIA și BSANNA. Astfel, din punct de vedere geografic, Agenția își are tribuna sa atât la Bucureşti, cât şi la Baku, Ankara, Kiev, Belgrad, Moscova etc. Moldpres asigură traducerea producției sale informaționale în limbile engleză şi rusă. Monitorul Oficial al Republicii Moldova, unica publicație oficială a statului, structură publică de interes național, care asigură un înalt profesionalism la publicarea legii ce trebuie cunoscută și aplicată întocmai de către autorități și cetățeni, înlesnește în permanență cunoașterea exactă și rapidă a actelor oficiale, contribuind astfel la consolidarea statului de drept.

img22004614

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!