ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Belarus revine la activitățile OSCE de control asupra armelor

12:12 | 20.06.2022 Categorie: Externe

Minsk, 20 iun. /MOLDPRES/. După o pauză de doi ani, Ministerul Apărării al Republicii Belarus a anunţat luni, 20 iunie, că ţara sa reia activităţile de verificare în temeiul tratatelor internaţionale existente de control asupra armelor, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Ministerul belarus a declarat că a trimis o notificare către statele membre ale Organizaţiei de Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), pentru a le informa că intenţionează să reia controale de verificare pe bază reciprocă.

Minskul este un aliat apropiat al Rusiei care a încetat să mai permită inspecţii de arme în 2020 din cauza pandemiei. Pe fondul tensiunilor crescute între Europa şi Minsk, în special din cauza rolului Belarusului în invazia Rusiei în Ucraina, membrii OSCE au cerut Minskului să readmită inspectorii pentru a verifica stocurile sale de arme.

Recent, Belarus a declarat că o serie de alte ţări, între care Polonia vecină, un aliat al NATO, nu au reluat încă inspecţiile la arme prin intermediul OSCE.

Luni, Ministerul Apărării a declarat că Minskul este pregătit să permită inspectorilor de arme să intre în ţară, dar numai pe bază de reciprocitate, dacă oficialilor săi li se va permite să inspecteze stocurile altor naţiuni.

Organizația pentru Securitate și Cooperare este cea mai mare din lume instituție interguvernamentală regională orientată spre securitate, cu statut de observator în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Mandatul său include aspecte precum controlul armelor, promovarea drepturilor omului, libertatea presei şi alegeri libere şi corecte.

Autoritățile din Belarus a declarat în martie că forţele sale armate nu iau parte la ceea ce Moscova numeşte "operaţiunea specială" din Ucraina, dar a servit drept rampă de lansare pentru ca Rusia să trimită mii de soldaţi peste graniţă la 24 februarie.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!