ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Parlament a fost inaugurată o expoziţie a fotoreporterului MOLDPRES Mihai Vengher

12:41 | 20.06.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 20 iun. /MOLDPRES/. Sistemul medical din Republica Moldova în ultimii ani, caracterizat de pandemie, muncă imensă, dedicare şi sacrificiu, este subiectul unei noi expoziţii de fotografie, semnată de maestrul Mihai Vengher, fotoreporter la Agenţia Informaţională de Stat MOLDPRES.

Expoziţia va fi găzduită în această săptămână de Parlament, fiind inaugurată cu ocazia Zilei lucrătorului medical și a farmacistului, marcată în Republica Moldova anual, în cea de-a treia zi de duminică a lunii iunie, transmite MOLDPRES.

Fotografiile expuse prezintă lucrătorul medical în diferite ipostaze, mare parte fiind din perioada pandemică, precum şi post-pandemică. O serie de lucrări sunt realizate la propriu în prima linie, autorul fiind printre primele victime ale COVID-19 şi care a trecut prin toate încercările bolii cu aparatul de fotografiat alături.

„Aceste lucrări nu sunt o operă de artă, asupra căreia poţi reflecta mai mult timp. Este vorba de situaţii reale din viaţă, prinse într-o perioadă plină de frică, incertitudine, necunoscut, risc şi simţ al datoriei. Sunt câteva zeci de instantanee trăite şi simţite de un pacient măcinat de boală. Situaţie care până la urmă a cedat şi în faţa profesionalismului medicilor, şi în faţa spiritului de reporter. Eroii au fost lângă noi, am avut norocul să-i cunosc şi este o bucurie să-i arăt lumii”,  a estimat Mihai Vengher pentru MOLDPRES.

Un reportaj făcut pe pat de spital ulterior a fost dezvoltat ca mai apoi să devină temă centrală pentru câteva expoziţii „cu şi despre medici”. Acestea au putut fi văzute în mai multe locaţii din capitală, iar acum expoziţia actualizată a ajuns în forul legislativ al ţării. „Medicii au avut o linie de front proprie, pe care au luptat cu metodele, priceperile şi instrumentele care le sunt la îndemână. Or, în contextul uneia dintre cele mai complicate şi tragice testări în meserie, sistemul medical a demonstrat că merită şi trebuie să fie abordat şi oglindit. Viaţa este un mare dar şi medicii sunt singurii în stare să-l menţină şi să-l protejeze”, spune maestrul.

Expoziţia de la Parlament este a treia dedicată anume medicilor şi autorul planifică să diversifice tematica medicală. „În prezent lucrez la un proiect în care mi-am propus să îndrept obiectivul asupra uneia dintre cele mai mari minuni – naşterea unei noi vieţi, durerea şi fericirea venirii pe lume a unui om. Această expoziţie va include 30-40 fotografii de la maternităţi, din săli  de naştere, pe care o voi face publică către Ziua Internaţională a Copilului din anul viitor”, a explicat Mihai Vengher.

Maestrul fotograf Mihai Vengher s-a născut la 2 decembrie 1962 în satul Colicăuți, raionul Briceni. Este absolvent al Facultății de jurnalism a Universității de Stat din Moldova. Din 1991 este angajat al Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES și tot de atunci este acreditat în calitate de fotograf la Parlamentul Republicii Moldova. Este autor a numeroase fotografii incluse în albumul cu valoare de unicat „Parlamentul Independenței”. Mihai Vengher este membru al Uniunii Artiștilor Fotografi şi al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. În 2016, prin decret prezidențial, lui Mihai Vengher i s-a conferit titlul onorific ”Maestru în Artă”, “pentru muncă îndelungată şi prodigioasă în mass-media, contribuție la dezvoltarea artei fotografice şi înaltă măiestrie artistică”.

img22004619

img22004619

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!