ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Muzicieni din șase țări vor participa la Festivalul Internațional ”Nopțile Pianistice”

18:02 | 20.06.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 iun. /MOLDPRES/. Dirijori, instrumentişti și soliști din Republica Moldova, Austria, Franţa, Polonia, România și Ucraina vor evolua în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de pian și orchestră „Nopţile pianistice din Moldova - Marea Neagră”, care se va desfăşura la Chişinău şi Tiraspol, începând de mâine până pe 5 iulie, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Alianța Franceză din Moldova, cu sprijinul Ambasadei Franței la Chișinău. Acesta va fi dedicat anul acesta aniversării a 30 de ani a Alianței Franceze din Moldova. În total vor fi organizate cinci concerte la Chișinău, dar și la Tiraspol.

Primul concert din cadrul festivalului va avea loc pe 21 iunie, la ora 19.00, la Sala cu Orgă din Chișinău. Pe scenă va evolua Orchestra Națională de Cameră, prim dirijor – Cristian Florea. Soliști: Nicolas Stavy (Franța) și Adela Liculescu (România-Austria). În program: D. Șostakovici - Concertul nr.2 pentru pian și orchestră, R. Schumann - Concertul pentru pian și orchestră, M. Ravel - Le tombeau de Couperin. Pe 26 iunie, ora 18:00, pe scena Palatului Republicii se vor produce pianistul francez Jonathan Benichou și Livia Știrbu - originară din R. Moldova. Împreună cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, în frunte cu maestrul Mihail Agafița, cei doi pianiști vor interpreta creații renumite semnate de C. Saint-Saens și G. Gherswin.

Pe 30 iunie, ora 19:00, la Palatul Republicii, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale vor urca în scenă muzicieni din Franța: pianistul Guillaume Vincent și Laurent Couson - dirijor, compozitor și pianist, care se va produce nu doar ca dirijor, dar și în calitate de compozitor, prezentând în cadrul concertului creația proprie – Suita Simfonică „Restul e tăcere”. În program vor răsuna de asemenea creații de compozitori francezi precum M. Ravel și C. Saint-Saens. Pe 2 iulie, la 19.00, la Sala cu Orgă va avea loc un concert susținut de Orchestra Națională de Cameră, dirijor – Valentin Doni (R. Moldova-România). Soliști - Michel Bourdoncle (Franța) și Margarita Golovko (Ucraina). În program: Claude Debussy - Petite suite; Franz Liszt - Concertul nr.2 pentru pian și orchestră în La major; Piotr I. Ceaikovski - Poloneza (din opera Evgheni Oneghin); Boris Lyatoshynsky - Concertul slav pentru pian și orchestră – în premieră la Chișinău. Ediţia curentă a festivalului se va încheia pe 5 iulie, la Tiraspol, cu un concert susţinut de Orchestra Simfonică din acest oraş, dirijată de Grigorii Moiseiko, solist - Jonathan Benichou (Franța).

Festivalul Internațional „Nopțile pianistice din Moldova – Marea Neagră” a fost inițiat în anul 2003 de către Alianța Franceză din Moldova și Ambasada Franței în Republica Moldova. Cea de-a XX-a ediţie a festivalului este dedicată aniversării a 30-a a Alianței Franceze din Moldova.

img22004625

img22004625

img22004625

img22004625

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!