ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai mulți agricultori din ţară au ieşit la proteste

12:55 | 21.06.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Agricultori din mai multe localități ale țării au ieșit astăzi la protest, transmite MOLDPRES.

Fermierii protestatari și-au scos tehnica agricolă pe străzi din raioanele Rezina, Căușeni, Ungheni și Fălești și cer Guvernului restituirea sumelor depline la toată motorina procurată de agricultori în anul 2022, precum și compensarea parțială a costurilor motorinei, fertilizanților și pesticidelor, în contextul scumpirilor din ultimele șase luni.

„Evenimentul poartă un caracter economic și orice tentativă de alipire a forțelor politice la acest protest va fi imediat curmată. Agricultorii sunt dispuși în continuare pentru dialog cu autoritățile şi aşteaptă ca factorii de decizie să vină în teritoriu pentru a discuta cu producătorii agricoli”, se arată într-o declarație a Asociaţiei Forţa Fermierilor, organizatorul protestului.

În acelaşi timp, Guvernul Republicii Moldova a anunţat aseară că va compensa până la 100% din valoarea accizei la motorină pentru întreprinderile mici și mijlocii. Decizia a fost făcută publică de prim-ministrul Natalia Gavrilița în cadrul ședinței de lucru cu reprezentanții fermierilor și agricultorilor, organizată la Guvern.

„Suntem un Guvern care susține agricultorii. Aceasta s-a văzut foarte clar atunci când am crescut fondul de subvenționare a agriculturii cu 60%. În funcție de veniturile bugetare și resursele pe care reușim să le mobilizăm pe partea partenerilor externi, vom continua această politică de susținere a agricultorilor”, a spus Natalia Gavrilița.

Astfel, producătorii agricoli mari vor beneficia de compensații în cuantum de 30% sau 894 lei/tonă, iar întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de compensarea accizei în valoare de până la 100% sau 2980 lei/tonă. Acciza va fi acordată retroactiv, conform facturilor, începând cu 1 ianuarie curent, iar de compensații vor profita aproape 14 mii de întreprinderi. Suma totală pentru producătorii mici, mijlocii și mari va constitui circa 277 milioane de lei.

Foto: Studio-L

img22004644

img22004644

img22004644

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!