ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” va prezenta un spectacol documentar la cea de-a 65-a aniversare

16:21 | 21.06.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. O nouă filă de omagiere a celor 65 de la înființare deschide Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Bălți. ”Miracolul unui teatru” este denumirea spectacolului documentar despre trecutul și prezentul instituției, care va fi prezentat mâine, 22 iunie, la ora 15.00, în Sala Studio a teatrului, informează MOLDPRES.

Solicitată de Agenție, Onorina Burlac-Tănase, directorul general interimar al instituției, a menționat că scenariul este creat din mărturisirile actrițelor și actorilor: Ana Țăruș, Artistă Emerită, Constantin Stavrat, Artist al Poporului, Ion Marcoci, Artist al Poporului, Eufrosinia Ureche, Artistă a Poporului, Dumitru Griciuc, Maestru în Artă,  Eufrosinia Dobândă, Artistă  a Poporului și Valentin Jitaru, redactor literar. Conceptul și regia spectacolului, care invocă texte culese din interviuri, este semnată de producătorul de teatru Mihai Fusu și regizorul Luminița Țâcu.

”Cine dacă nu un actor mai tânăr, care a învățat din arta remarcabililor săi parteneri de scenă, ar putea interpreta perfect de veridic trăirile acestora? Astfel, onoarea distribuției a revenit tinerii generații de actorilor: Nataliei Lupăcescu, Sergiu Chiaburu, Pavel Lupăcescu, Irinei Țăruș, Ciprian Răcilă și Inei Ilașciuc. Echipa tehnică a asigurat prezentarea: video - Vlad Popovici; lumini - Vitalie Capmari; sunet - Radu Tabarcea”. Spectacolul este realizat cu suportul Centrului de Arte ”Coliseum” în cadrul Platformei naționale de dezvoltare și promovare a teatrului documentar. Proiectul este finanțat de Biroul de dezvoltare și cooperare al Elveției în Republica Moldova și presupune vizionarea onestă, fără plată a producției”, a mai spus directorul instituției.

Suita de evenimente (premieră, lansare de carte, filme documentare, publicații, excursii muzeu teatru) dedicate celor 65 de ani ai Naționalului de Bălți a demarat pe 16 mai și va continua în toamnă cu o nouă premieră și un festival susținut de Ambasada SUA în Republica Moldova. Potrivit Onorinei Burlac-Tănase, la debutul teatral din 1957, a fost prezentat spectacolul „Chirița în Iași sau Două fete și o neneacă” după Vasile Alecsandri, în regia primului regizor Boris Harcenco. De la acel prim pas, urcușul repertorial înregistrează cifra de 285 de premiere, nouă directori și 50 de regizori.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!