ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cu ajutorul SUA în raionul Călăraşi vor fi montate contoare de apă inteligente

08:48 | 22.06.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 22 iun. /MOLDPRES/. Primăriile Călărași, Tuzara și Nișcani au semnat ieri contractul de cooperare intercomunitară, ce prevede modernizarea serviciului de alimentare cu apă în cele trei localități, transmite MOLDPRES.

Cu suportul Guvernului Statelor Unite, prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Moldova și al Programului Comunitatea Mea, peste trei mii de gospodării din localitățile Călărași, Tuzara și Nișcani vor fi dotate cu apometre digitale moderne, care vor permite colectarea și transmiterea datelor la distanță.

„În prezent, aprovizionarea cu apă în toate cele trei localități este administrată de Întreprinderea Municipală din Călărași care întâmpină dificultăți în colectarea datelor exacte de la clienți. Apometrele utilizate în prezent sunt învechite, cu marje de eroare de 10-15%, ceea ce duce la pierderi de aproape 700 000 lei (circa 35 de mii de euro) pe an. Datele sunt colectate de angajații întreprinderii municipale care sunt nevoiți să viziteze fiecare gospodărie, ceea ce implică costuri semnificative. Mulți utilizatori nu oferă acces operatorilor în gospodăriile lor sau nu prezintă date la timp. Toate aceste dificultăți încetinesc dezvoltarea întreprinderii și scad eficiența managementului serviciului de livrare a apei potabile”, potrivit Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

Ion Olari, primarul orașului Călărași, a afirmat  că scopul urmărit este eliminarea facturării incorecte a gospodăriilor și a pierderilor, pentru că apometrele inteligente înregistrează și ultima picătură de apă consumată.

Proiectul este parte a unei inițiative majore de îmbunătățire a infrastructurii de apă și canalizare din regiune, care prevede construirea apeductului Nistru - Chișinău - Strășeni - Călărași, finanțat de Banca de Dezvoltare Germană KfW, proiect în valoare de 40 de milioane de euro, și reorganizarea întreprinderilor municipale din Călăraşi și Strășeni în operatori regionali, proiect în valoare de 1,5 milioane de euro, implementat de ADR Centru.

Foto: ADR Centru

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!