ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Orhei a fost inaugurat un monument în memoria victimelor Holocaustului

15:24 | 22.06.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 iun. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Natalia Gavrilița a participat la inaugurarea monumentului ridicat în memoria victimelor Holocaustului. Lucrarea a fost edificată pe Aleea monumentelor din str. Vasile Lupu din municipiul Orhei, a relatat agenției MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. 

În discursul său, șefa Guvernului a făcut recurs la istorie, a condamnat atrocitățile trecutului și suferința la care au fost supuși oamenii nevinovați: „Al Doilea Război Mondial a adus atâta nenorocire și distrugere, încât mulți au crezut că va fi ultimul pentru omenire. Din păcate, nu toți au învățat lecțiile acelui război. Unul din cele mai devastate grupuri a fost cel al minorităților evreiești și rome, pentru care naziștii au implementat odioasa soluție finală, care a atins și localitățile noastre. Mii de evrei și romi au fost scoși din casele lor, împușcați sau condamnați la moarte sigură prin marșurile inumane spre lagărele de concentrare”.

Natalia Gavrilița a vorbit și despre rolul simbolurilor și al edificiilor istorice în educarea tinerei generații: „Paginile negre ale istoriei nu trebuie ascunse sub covorul tăcerii. Trebuie să vorbim unii cu alții și despre perioadele bune și despre cele rele. Trebuie să transmitem lecțiile istoriei generațiilor tinere. Monumentele de for public au un rol special în educarea noilor generații, în stabilirea unor simboluri înălțătoare, care definesc întreaga societate”.

Potrivit datelor istorice, aproximativ 4000 de evrei din raionul Orhei au fost victime ale genocidului din 1941-1945.

Foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!