ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Summitul G7 va propune creșterea presiunilor asupra Rusiei

09:34 | 23.06.2022 Categorie: Externe

Washington, 23 iun. /MOLDPRES/. La sfârşitul săptămânii, în Germania, va avea loc Summitul G7  unde va fi elaborat ''un set de propuneri concrete pentru a creşte presiunea asupra Rusiei şi a arăta sprijinul nostru colectiv pentru Ucraina'', a declarat miercuri un înalt oficial de la Casa Albă, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Încă n-au fost date detalii cu privire la aceste măsuri, după ce Occidentul a multiplicat deja anunţurile de sancţiuni împotriva regimului lui Vladimir Putin.

Subiectul energiei, al cărei cost explodează în lume, se va afla ''în centrul discuţiilor'' dintre liderii Statelor Unite, Germaniei, Franţei, Canadei, Italiei, Japoniei şi Regatului la acest summit.

Liderii celor şapte state ''văd un set de provocări comune în ceea ce priveşte costul vieţii pentru populaţiile lor'' şi mai mult în lume, în special în ceea ce priveşte energia şi hrana, a menţionat responsabilul american sub rezerva anonimatului.

Reprezentantul SUA a oferit unele detalii în cadrul unei conferinţe de presă dedicată participării preşedintelui american Joe Biden la acest summit G7, precum şi la un summit NATO care va avea loc în Spania.

Washingtonul a subliniat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa prin videoconferinţă la aceste două reuniuni la nivel înalt.

Un înalt responsabil al executivului american a insistat că alianţa de apărare occidentală va prezenta la Madrid un nou ''concept strategic'' care ''va menţiona provocările lansate de China''. ''Va fi pentru prima dată'', a indicat sursa citată.

China va fi, de asemenea, în vizorul G7, care va analiza practicile Chinei considerate încă ''mai agresive'' în chestiuni economice şi comerciale.

SUA a menţionat, de asemenea, lansarea, în cursul G7, al unui ''parteneriat în infrastructuri'' pentru ţările mai puţin dezvoltate, care ar trebui să fie un răspuns la investiţiile masive chineze în întreaga lume.

Liderii G7 au invitat, de asemenea, Argentina, India, Indonezia, Senegal şi Africa de Sud să se alăture summitului din Spania.

Responsabilul de la Casa Albă  pentru organizarea  Summitului G7 nu a indicat dacă Joe Biden va profita de reuniunea NATO pentru a avea o întrevedere cu omologul său turc Recep Tayipp Erdogan, care ameninţă că va bloca aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţă.

Totuși, Statele Unite rămân ''optimiste'' cu privire la posibilitatea de a ajunge la un consens cu Ankara.

Foto simbol

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!