ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Două mari terminale pentru stocare de cereale au fost lovite de ruși în portul ucrainean Nicolaev

09:45 | 23.06.2022 Categorie: Externe

Kiev, 23 iun. /MOLDPRES/. Aviația rusă a bombardat miercuri două mari terminale pentru stocarea cerealelor în oraşul portuar Nikolaev, în Ucraina, au anunţat operatorii caselor de comerţ Bunge şi Viterra, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Terminalul portuar Evri, proprietate a Viterra şi dedicată uleiurilor vegetale, „a fost avariat de un atac cu rachete”, care de asemenea a rănit uşor o persoană, a anunţat un purtător de cuvânt al grupului, precizând că două silozuri au fost cuprinse de flăcări şi un al treilea a fost avariat.

Evri are o capacitate de stocare de 160.000 de tone.

Al doilea terminal, Bunge, la fel a avut de suferit. Instalaţiile sale „au fost lovite în timpul celor mai recente atacuri ruse în regiune”, a declarat o purtătoare de cuvânt, precizând că loviturile asupra terminalului nu s-au soldat cu răniţi şi că anvergura exactă a pagubelor nu este deocamdată cunoscută.

Terminalul, care era închis din prima zi a invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, conţine un sit stocare, de încărcare a navelor şi o unitate pentru producţia de ulei vegetal.

De la începutul conflictului, porturile Nikolaev şi Odesa sunt blocate, ceea ce paralizează transportul maritim de materii prime agricole, până acum principala cale de export pentru Ucraina.

Tratative, fără rezultate concrete până la această oră, au avut loc între Rusia şi Turcia cu privire la deschiderea de coridoare maritime care să le permită navelor comerciale să circule din Ucraina pe Marea Neagră, o zonă devenită impracticabilă prin prezenţa minelor.

Turcia a informat că o navă comercială turcă a părăsit miercuri portul ucrainean Mariupol (sud-est), aflat deja sub control rus, în Marea Azov.

Foto: twitter.com

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!