ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lobby-iștii companiilor ruse au acces interzis în instituțiile UE de la Bruxelles

11:45 | 23.06.2022 Categorie: Externe

Bruxelles, 23 iun. /MOLDPRES/. Ca o completare a sancţiunilor adoptate după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, trei instituţii ale Uniunii Europene (UE) au interzis accesul în sediile lor pentru lobby-iştii companiilor ruse la Bruxelles, au anunţat astăzi reprezentanţi ai acestor instituţii, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Primul care a acţionat în acest sens este Parlamentul European. "Începând de acum, reprezentanţii companiilor ruse nu vor mai fi autorizaţi să intre în clădirile Parlamentului European", a anunţat la începutul lui iunie preşedinta sa, malteza Roberta Metsola. "Nu trebuie să le lăsăm niciun spaţiu pentru a-şi difuza propaganda şi poveştile false şi toxice despre invazia asupra Ucrainei", a adăugat ea.

Într-o manieră similară au acționat Consiliul (instanţa statelor membre) şi Comisia Europeană, care au "dat instrucțiunea de a nu mai primi persoanele ce reprezintă un interes rusesc", au confirmat joi reprezentanţii acestor instituţii, cu puţin timp înainte de un summit european dedicat ajutorării Ucrainei şi în timpul căruia liderii europeni urmează să reînnoiască sancţiunile adoptate împotriva Rusiei după anexarea Peninsulei Crimeea, în 2014.

Înțelegerea pentru interzicerea de lobby-işti ruşi a fost obținută în timpul unei reuniuni a ambasadorilor statelor membre, pe 15 iunie. Reprezentantul Comisiei Europene a confirmat că este pe aceeaşi linie.

Această decizie îi vizează pe toţi reprezentanţii de interese ruse înscrişi în registrul de transparenţă al UE pentru a avea acces la sediile instituţiilor, în scopul de a se întâlni cu comisari europeni, cu colaboratori ai acestora şi cu parlamentari europeni.

Registru în cauză este "o bază de date cu organizaţiile care caută să influenţeze procesul legislativ şi de punere în aplicare a politicilor instituţiilor europene", precizează Comisia Europeană. "El duce evidenţa intereselor apărate, de către cine şi cu ce bugete", a adăugat instituţia europeană.

Interdicțiile se înscriu în punerea în aplicare a celui de-al şaselea pachet de sancţiuni adoptat de UE şi care interzice orice serviciu de consultanţă în afaceri şi în materie de relaţii publice.

De mai mult timp, diplomaţii, funcţionarii şi oamenii de afaceri ruşi nu mai pot beneficia de facilităţi şi de vize pentru a intra în UE. Însă, cetăţeni ai UE ce reprezintă interesele clienţilor lor ruşi la Bruxelles nu erau până acum împiedicaţi să-şi ducă activităţile în instituţiile europene.

Foto: theparliamentmagazine.eu

img22004712

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!