ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SUA acordă un nou lot de asistență militară pentru Ucraina

09:26 | 24.06.2022 Categorie: Externe

Washington, 24 iun. /MOLDPRES/. Un ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari pentru Ucraina din partea SUA a fost anunţat joi, 23 iunie, de către John Kirby, oficial care coordonează comunicarea Casei Albe pe probleme strategice, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Suma totală a ajutorului militarl oferit de Washington Kievului se ridică la "aproximativ 6,1 miliarde" de dolari de la invadarea ţării de către Rusia şi la 6,8 miliarde de dolari de când Joe Biden este preşedinte, a afirmat Kirby.

Acest lot al asistenţei oferite Ucrainei prevede în special livrarea a patru sisteme Himars (High Mobility Artillery Rocket System), lansatoare de rachete puternice montate pe blindate uşoare.

Kievul insistă mult asupra necesităţii de a avea acest tip de sisteme, în contextul în care, în prezent, conflictul a intrat într-o nouă fază, mai statică, concentrată pe regiunea Donbas din estul ţării şi în care artileria grea a căpătat un rol mai important.

Noul lot  al asistenţei militare americane mai cuprinde, printre altele, muniţie, 2.000 de arme automate şi bărci de patrulare.

John Kirby a mai spus că partea americană este "zilnic" în contact cu cea ucraineană cu privire la nevoile militare şi a precizat că Statele Unite îşi proporţionează şi îşi reconfigurează livrările de echipamente pentru ca ajutorul acordat să rămână "pertinent".

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!