ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Nicu Popescu a prezidat ședința Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane

09:36 | 24.06.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 24 iun. /MOLDPRES/. Vicepremierul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a prezidat ședința Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane, în cadrul căreia a fost prezentat și aprobat Raportul de realizare a politicii în domeniul combaterii și prevenirii traficului de ființe umane în anul 2021, relatează MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE. 

În cadrul discuțiilor, membrii Comitetului s-au referit la principalele tendințe în domeniul combaterii traficului de ființe umane, precum și la principalele realizări obținute în acest sector pe parcursul anului 2021. 

Raportul de realizare a politicii în domeniul combaterii și prevenirii traficului de ființe umane este structurat pe capitole, în conformitate cu paradigma celor 4P ai politicii – Prevenire, Protecție, Pedepsire, Parteneriat (recomandată de standardele internaționale în acest domeniu), și abordează modificările cadrului legal și instituțional în domeniu. Totodată, documentul reflectă progresul implementării Planului de acțiuni pentru anii 2021-2022 privind implementarea Strategiei naționale de prevenire şi combatere a traficului de ființe umane pentru anii 2018-2023 și activitatea Comisiilor teritoriale pentru combaterea traficului de ființe umane în anul 2021. 

Membrii Comitetului au subliniat că, pentru anul 2021, se constată o creștere a numărului de cazuri de trafic de ființe umane identificate și o descreștere a cazurilor de trafic de copii identificate, în comparație cu aceeași perioadă a anului 2020. 

În intervenția sa, vicepremierul Nicu Popescu a evidențiat aportul autorităților naționale în îndeplinirea cu diligență a responsabilităților, în special în contextul provocărilor generate de criza pandemică COVID-19, precum și de războiul din Ucraina care a impus consolidarea eforturilor pentru gestionarea fluxului de refugiați care au ajuns în Republica Moldova. 

„Țara noastră continuă să găzduiască un număr mare de refugiați, dintre care preponderent femei, copii și bătrâni, categorii vulnerabile în fața acestui flagel numit traficul de ființe umane, fapt ce accentuează gradul nostru de responsabilitate și importanța menținerii eforturilor depuse mai ales în domeniul prevenirii”, a menționat ministrul Nicu Popescu. 

Oficialul moldovean a mulțumit partenerilor externi pentru susținerea în continuarea politicilor antitrafic din țara noastră și sprijinul acordat în contextul gestionării crizei refugiaților. 

De asemenea, a fost accentuată importanța concentrării eforturilor de realizare deplină a măsurilor planificate și de implementare a recomandărilor mecanismelor internaționale de monitorizare precum Grupul de experți privind lupta împotriva traficului de ființe umane (GRETA) și cele stipulate în raportul anual elaborat de Departamentul de Stat al SUA privind traficul de persoane.

Foto: MAEIE

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!