ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Liderii europeni salută acordarea pentru Ucraina și R. Moldova a statutului de țări candidate la aderarea la UE

09:44 | 24.06.2022 Categorie: Externe

Bruxelles, 24 iun. /MOLDPRES/. Liderii europeni din diferite țări au felicitat joi, 23 iunie, Ucraina şi Republica Moldova pentru desemnarea lor oficială drept ţări candidate la aderarea la Uniunea Europeană, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

La summitul șefilor de state şi de guverne ale UE s-a acceptat joi acordarea Ucrainei şi R. Moldova  a statutului de ţări candidate la aderarea după ce săptămâna trecută Comisia Europeană a făcut o recomandare în acest sens. În cazul Georgiei, Consiliul European a decis să îi recunoască perspectiva europeană, dar nu i-a acordat statutul de candidat.

Ursula von der Leyen, președinte al Comisiei Europene s-a declarat convinsă că cele două ţări vor acţiona cât mai rapid posibil pentru a pune în practică reformele necesare, transmite Reuters.

„Nu poate exista un semn mai bun de speranţă pentru cetăţenii Ucrainei, R. Moldova şi Georgiei în aceste vremuri tulburi”, a declarat von de Leyen în marja summitului UE de la Bruxelles, adăugând că aceste ţări mai au teme de făcut.

„Sunt profund convinsă că decizia pe care am luat-o astăzi ne întăreşte pe toţi. Întăreşte Ucraina, R. Moldova şi Georgia în faţa agresiunii ruse”, a spus ea. „Întăreşte Uniunea Europeană pentru că arată încă o dată lumii că UE este unită şi puternică în faţa ameninţărilor externe”.

Emmanuel Macron a estimat că statutul de candidat acordat Ucrainei şi R. Moldova este un „semnal foarte puternic faţă de Rusia”.

Președintele francez, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a salutat „un gest politic” al „unei Europe puternice şi unite” în timpul unei conferinţe de presă la Bruxelles. „Am făcut paşi uriaşi”, a spus preşedintele francez.

„Toate acestea le datorăm poporului ucrainean care luptă pentru a ne apăra valorile, suveranitatea şi integritatea lor teritorială, le datorăm şi R. Moldova, având în vedere situaţia sa politică, destabilizările prin care trece şi generozitatea de care a ştiut să dea dovadă”, a continuat Emmanuel Macron. „Procesul care începe va fi unul exigent”, a avertizat însă şeful statului francez.

„De 27 de ori da!”, a scris pe Twitter cancelarul german Olaf Scholz referindu-se la sprijinul unanim din partea tuturor ţărilor membre ale UE. „Iată o bună cooperare în familia europeană!”, a subliniat Scholz.

Într-un mod tranșant, prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, a calificat această decizie drept o nouă pagină de istorie. „Acest lucru confirmă poziţia care se cuvine Ucrainei în Europa. Ei luptă pentru libertăţile şi valorile pe care se întemeiază UE”, a adăugat Kallas.

La rândul său, președintele României Klaus Iohannis a declarat joi seara că prin acordarea statutului de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova s-a schimbat paradigma lărgirii UE, iar politica de extindere a primit un nou impuls, calificând decizia liderilor UE drept „un mare pas” și un demers istoric.

„Cred că Ucraina, Moldova și Georgia au primit un nou impuls și sunt convins că toți se vor pune pe treabă, pentru a pune în practică reformele și proiectele care sunt încă necesare pentru a face următorul pas. Îi felicit. Îmi doresc ca acest drum să fie rapid, bun, încununat de succes”, a spus președintele român în declarațiile de presă susținute la încheierea reuniunii liderilor UE.

img22004743

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!