ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău a fost proiectat un documentar dedicat refugiaţilor din Ucraina

12:33 | 24.06.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 iun. /MOLDPRES/. Un film documentar dedicat crizei refugiaților ucraineni din Republica Moldova a fost lansat pe 22 iunie, în contextul Zilei Mondiale a Refugiaților, transmite MOLDPRES.

Proiecția în premieră a filmului documentar ”O Țară Mică cu Inimă Mare” a avut loc la Centrul Industriilor Creative ARTCOR, unde s-au întâlnit reprezentanți ai Ministerului Culturii, Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), ai industriilor creative, susținătorilor acestui proiect, presei locale și internaționale.

“Mă bucur că aceste istorii vor fi văzute de mai mulți oameni și peste hotarele țării pentru a înțelege ce înseamnă “o țară mică cu inimă mare". Aceste familii reprezintă cultura  și ospitalitatea moldovenilor,  care au oferit o oază de liniște și siguranță vecinilor aflați în mare dificultate”, a declarat Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID în Moldova.

Documentarul a fost filmat în această primăvară, când familiile ucrainene au fugit din fața bombardamentelor care le-au distrus casele, trecând, în consecință, granița în Republica Moldova în căutarea siguranței și a refugiului. Filmul spune povestea moldovenilor care și-au deschis imediat ușile și inimile, în mod sincronizat, fără ca cineva să le ceară acest lucru.

Din luna februarie și până în prezent, peste jumătate de milion de refugiați ucraineni au tranzitat teritoriul țării noastre, iar peste 80 de mii se află în prezent aici, jumătate dintre ei fiind copii. În această perioadă, peste 100 de bebeluși ucraineni s-au născut în Republica Moldova, iar peste 6000 de copii din țara vecină au fost încadrați în sistemul nostru de învățământ.

Foto: USAID

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!