ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prima stație automată de monitorizare a calității aerului atmosferic a fost lansată la Chișinău

08:20 | 25.06.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 25 iun. /MOLDPRES/. Prima stație de monitorizare a calității aerului în regim online din Republica Moldova a fost lansată ieri la Chișinău. Stația va înregistra poluarea preponderent influențată de emisiile provenite de la traficul auto, cu software-ul, analizoarele de gaze și consumabilele incluse, transmite MOLDPRES.

Această stație va avea capacitatea și posibilitatea să monitorizeze în regim online cinci dintre cei mai frecvenți poluanți generaţi de gazele de eșapament, oferind  informația tuturor organelor cu funcție de control și luare a deciziilor.

Ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, a declarat la evenimentul de inaugurare că la nivel național, conform necesităților, trebuie să activeze 18 stații de monitorizare în regim online. „Lansarea acestei stații este un pas înainte pentru Republica Moldova în dezvoltarea sa și apropierea de standardele Uniunii Europene în ceea ce privește protecția aerului atmosferic”, a spus Cantaragiu.

La rândul său, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Germaniei la Chişinău, Ulrich Kinne, a subliniat că, în calitate de parte a Acordului de Asociere cu UE, Republica Moldova s-a angajat să transpună o serie de directive ale UE în legislația națională. Aceasta include directiva Parlamentului European privind calitatea aerului înconjurător și a unui aer mai curat pentru Europa. „Prin urmare, Moldova trebuie să efectueze o monitorizare cuprinzătoare a calității aerului și să depună efortul pentru a atinge nivelul sub valorile limite ale Uniunii Europene”, a estimat diplomatul german.

Construcția a fost donată Republicii Moldova de către Guvernul Germaniei în baza strategiei de implementare a monitorizării și managementului calității aerului înconjurător, conform standardelor UE în Republica Moldova, elaborată în cadrul programului global al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) „Consolidarea capacităților pentru implementarea politicii în domeniul climei în Balcanii de Vest, Europa Centrală și de Est și Asia Centrală”.

Foto: Ministerul Mediului

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!