ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Boris Johnson cere liderilor G7 să nu abandoneze Ucraina

10:43 | 26.06.2022 Categorie: Externe

Londra, 26 iun. /MOLDPRES/. Boris Johnson le-a cerut sâmbătă liderilor G7 să nu ''abandoneze'' Ucraina după mai bine de patru luni de invazie rusă, avertizând asupra oricărei ''oboseli'' în sprijinirea Kievului şi anunţând ajutor economic suplimentar, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Executivul britanic ''este pregătit să ofere 525 de milioane de dolari'' Ucrainei, care se teme că va rămâne fără finanţare în toamnă, sub formă de garanţii pentru împrumuturi de la Banca Mondială, a indicat Downing Street într-un comunicat, în ajunul un summit al liderilor G7 (Franţa, Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Italia, Canada şi Japonia) în sudul Germaniei.

Sprijinul financiar şi umanitar total al Londrei a ajuns la aproximativ 1,8 miliarde de dolari.

''Ucraina poate câştiga şi va câştiga. Dar ea are nevoie de sprijinul nostru pentru a face acest lucru. Nu este momentul să abandonăm Ucraina'', a insistat Boris Johnson.

Premierul Marii Britanii, aflat în dificultate pe plan intern, se află în fruntea sprijinului occidental pentru Ucraina în faţa invaziei ruse lansate în februarie. El a vizitat Kievul de două ori, iar Londra a oferit armatei ucrainene arme letale încă de la începutul invaziei.

Șefii de stat sau de guvern G7 se reunesc de duminică în sudul Germaniei pentru un summit de trei zile, urmat de o reuniune a liderilor NATO la Madrid.

Analiștii politici cred că Boris Johnson intenţionează să profite de intervenţia de luni a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la summit pentru a ''încuraja toate ţările G7 să sprijine Ucraina pe termen lung''.

Foto simbol

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!