ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Franța cere Turciei să ia o decizie privind intrarea Suediei și Finlandei în NATO

10:49 | 26.06.2022 Categorie: Externe

Paris, 26 iun. /MOLDPRES/. Turcia riscă să ridice semne de întrebare cu privire la comportamentul său în cadrul NATO. Ankara „trebuie să aleagă” cu privire la integrarea în Alianță a Suediei şi Finlandei, a afirmat duminică şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

„Secretarul general al Alianţei Jens Stoltenberg se află în prima linie, dar ţine de Turcia să facă alegerile în faţa responsabilităţilor sale. Vrea să întărească Alianţa sau este împotriva ei? Ceea ce ar duce la întrebări cu privire la comportamentul său în calitate de membru al NATO”, a apreciat Catherine Colonna într-un interviu acordat Journal du Dimanche.

„Turcia este un membru important al Alianţei Atlantice”, a precizat şefa diplomaţiei franceze. „Finlanda şi Suedia au făcut o alegere istorică. Să le avem pe ambele în NATO ar fi un plus pentru securitatea noastră în Europa. Au făcut eforturi în discuţia cu Turcia” a subliniat șefa diplomației franceze.

La Bruxelles, între Turcia, Suedia şi Finlanda au avut loc mai multe discuții, însă o deblocare rapidă a candidaturilor celor două ţări la NATO se anunţă complicată în apropierea unui summit al Alianței, între 28 şi 30 iunie, la Madrid.

Profund îngrijorate de invazia rusă în Ucraina, Suedia şi Finlanda au cerut să adere la NATO, dar se lovesc de opoziţia Turciei.

Guvernul turc acuză Suedia că adăposteşte militanţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de Ankara organizaţie „teroristă”.

Suedia a fost una din primele ţări care au clasificat PKK drept „organizaţie teroristă” încă din anii 1980. Însă, la fel ca multe alte state occidentale, şi-a exprimat sprijinul pentru miliţiile YPG, aliate ale PKK în Siria, care au luptat contra jihadiştilor din Statul Islamic mai ales alături de SUA.

Foto: shutterstock.com 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!