ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

G7 creează mecanisme de creștere a presiunii asupra Rusiei

14:21 | 27.06.2022 Categorie: Externe

Berlin, 27 iun. /MOLDPRES/. Reunite la summitul din Germania, statele G7 vor să crească şi mai mult presiunea economică împotriva Rusiei, gândindu-se în special la un 'mecanism pentru a plafona la nivel mondial preţul petrolului rusesc', a afirmat astăzi un înalt responsabil de la Casa Albă, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Oficialul a mai adăugat că liderii ţărilor G7 (SUA, Canada, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Japonia) sunt 'foarte aproape de un punct în care vor decide să le ceară miniștrilor lor să creeze de urgenţă mecanisme pentru a plafona la nivel mondial preţul petrolului rusesc'.

Mecanismul, ce rămâne să fie definit, ar viza 'serviciile' care sunt legate de exportul de petrol rusesc, a afirmat sursa.

Totodată, s-a menționat că acest proiect ar cere 'multă coordonare', atât între ţări, cât şi cu sectorul privat.

Termenul de 'servicii' se poate referi mai ales la transportul naval şi la contractele de asigurări pentru încărcăturile de petrol rusesc.

'Obiectivul este de a tăia principala sursă de bani noi a (preşedintelui rus Vladimir) Putin', a afirmat responsabilul de la Casa Albă.

Țările G7 vor 'continua să restrângă accesul Rusiei la resurse industriale cruciale', în special în sectorul de apărare, pe care Washingtonul îl va 'ţinti în mod agresiv' prin sancţiuni împotriva unor mari întreprinderi publice ruse.

Implicit, întreprinderile respective nu vor mai putea să importe produse americane, în special componente tehnologice.

G7 vrea de asemenea 'să se coordoneze pentru a utiliza taxele vamale asupra produselor ruseşti în scopul de a ajuta Ucraina', a mai indicat acest responsabil.

În special, SUA vor 'institui o taxă mai ridicată asupra a mai mult de 570 de grupe de produse ruseşti de o valoare totală de circa 2,3 miliarde de dolari'.

Statele G7 vor impune sancţiuni 'împotriva celor responsabili de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv de crime de război', a comunicat Washingtonul.

Casa Albă va viza, spre exemplu, 'societăţi militare private care acţionează în Ucraina, unităţi militare ruse' sau 'responsabili puşi în funcţii de Rusia în zone ocupate sau controlate de forţele ruse (în Ucraina), inclusiv miniştri şi primari'.

Foto: twitter.md

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!