ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zelenski le cere liderilor G7 ''să facă maximum'' pentru a pune capăt războiului până la sfârşitul acestui an

14:14 | 27.06.2022 Categorie: Externe

Kiev, 27 iun. /MOLDPRES/. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut luni liderilor G7, reuniţi într-un summit în Bavaria, "să facă maximum" pentru a pune capăt războiului din ţara lui până la sfârşitul acestui an, au indicat surse din cadrul Grupului celor mai puternice şapte economii ale lumii, citate de AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Volodimir Zelenski, care a intervenit prin videoconferinţă în cea de-a doua zi a summitului G7, ce se desfăşoară în castelul Elmau din Alpii Bavarezi, "a avut un mesaj foarte puternic în care a spus că trebuie să se facă maximum pentru a se încerca să se pună capăt războiului până la sfârşitul anului" în curs, au subliniat aceleaşi surse.

"El a insistat de asemenea asupra necesităţii de a se intensifica sancţiunile împotriva Rusiei", au explicat sursele, subliniind importanţa "de a nu se reduce presiunea şi de a se continua sancţionarea masivă, puternică a Rusiei".

În cursul alocuţiunii sale, preşedintele ucrainean a "evocat asprimea iernii" în Ucraina, "când este mai dificil de luptat". "La sfârşitul anului se va intra într-o situaţie în care poziţiile vor fi îngheţate", au spus aceleaşi surse.

Totodată, Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor G7 sisteme de apărare antiaeriană şi garanţii de securitate, a declarat un oficial european, citat de Reuters.

Volodimir Zelenski a cerut şi o strategie împotriva blocadei ruse a exporturilor de grâu ucrainene şi ajutor pentru reconstrucţia ţării, a adăugat oficialul citat, sub rezerva anonimatului.

Preşedintele ucrainean s-a adresat liderilor G7 într-o sesiune cu uşile închise, de la care au fost transmise doar câteva imagini, fără sunet, potrivit informaţiilor din surse concordante din cadrul blocului comunitar şi germane, notează EFE.

Reuniţi până marţi, liderii G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA) şi oficiali ai UE au convenit deja în prima zi a summitului lor duminică să înăsprească şi mai mult sancţiunile, vizând în special industria de apărare rusă, potrivit unui înalt responsabil al Casei Albe, citat de AFP.

Ei intenţionează de asemenea să instituie un "mecanism pentru plafonarea preţului la petrolul rusesc la nivel mondial".

De asemenea, G7 se va "coordona pentru a utiliza taxele vamale asupra produselor ruseşti cu scopul de a ajuta Ucraina", a mai spus aceeaşi sursă.

Foto: twitter.com

img22004801

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!