ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sechestre de peste 268 mln de lei au fost aplicate în dosarul „Laundromat”

09:34 | 28.06.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 28 iun. /MOLDPRES/. Procuratura Anticorupție a anunțat astăzi că urmare a admiterii demersurilor procurorilor anticorupție s-a dispus punerea sub sechestru a mijloacelor financiare în sumă de 268 054 638,19 lei, deținute atât cu drept de proprietate, cât și prin intermediul terților, de către Veaceslav Platon, în cauza penală denumită generic „Laundromat”, comunică MOLDPRES.

Potrivit PG, punerea sub sechestru a mijloacelor bănești a fost realizată cu concursul Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție.

Cauza penală în care este cercetat omul de afaceri a fost pornită de către Procuratura Anticorupție, conform unei bănuieli rezonabile de săvârșire a infracțiunilor de spălare a banilor, abuzul în serviciu  și confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale false.

Procurorii anticorupție au constatat că, în perioada 2010-2014, Veaceslav Platon a constituit și condus o organizație criminală, formată din mai multe grupuri criminale organizate distincte, care acționau pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și al altor state. Această organizație criminală a instituit o schemă transnațională de spălare a banilor realizată prin intermediul unei instituții financiare din Moldova, controlată de către conducătorul organizației criminale, precum și prin intermediul unor instituții bancare din Federația Rusă, Letonia, controlate și gestionate direct, cât și indirect, de către membrii grupului criminal organizat, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse și o instituție financiară din Letonia.

Așadar, sub pretextul executării multiplelor ordonanțe judecătorești ilegale și încheieri ale executorilor judecătorești, a fost realizat transferul și convertirea  mijloacelor financiare de proveniență dubioasă provenite din Federația Rusă, în sumă totală de 22 013 152 654,62 dolari SUA. Ulterior, mijloacele financiare au fost convertite și transferate pe conturile unor companii nerezidente gestionate de Platon.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!