ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Oamenii de știință din China își propun să păstreze Grotele Mogao de la Dunhuang prin conservarea digitală a acestora

15:43 | 28.06.2022 Categorie: Externe

Beijing, 28 iun. /MOLDPRES/. Oamenii de știință din China își propun să păstreze Grotele Mogao de la Dunhuang prin conservarea permanentă, pe baza tehnologiilor digitale, a tuturor frescelor, sculpturilor și a altor obiecte prețioase din monumentele artistice, transmite MOLDPRES.

Grotele Mogao de la Dunhuang sunt situate pe versantul estic al muntelui Mingsha, provincia Gansu din nord-vestul Chinei. Pe prăpastia cu o lungime de peste 1.700 de metri, au fost săpate, pe cinci niveluri, 735 de grote cu aproape 45.000 de metri pătrați cu picturi murale şi 2.415 de sculpturi colorate în lut. Este cel mai mare monument artistic budist existent la nivel mondial.

În primii 20 de ani ai secolului trecut, în timpul invaziei puterilor occidentale, nenumărate relicve prețioase din „Peştera bibliei tibetane” de la Dunhuang au fost sustrase de către aventurierii americani, britanici, japonezi, francezi și ruși. Începând cu anii’ 40 ai secolului trecut, mulți arheologi și istorici chinezi s-au dedicat protecției și studiilor Grotelor Mogao din Dunhuang. Unul dintre ei este Fan Jieshi, numită „fiica grotelor din Dunhuang”, care a propus digitalizarea acestora „pentru conservarea permanentă, pe baza tehnologiilor digitale, a tuturor frescelor, sculpturilor și a altor obiecte prețioase din toate grotele Mogao”.

La 1 august 2014, Centrul Digital de Expoziții de la Grotele Mogao a fost deschis publicului. „La Centrul Digital de Expoziții de la Grotele Mogao, turiștii pot vedea două scurtmetraje introductive. Primul, numit „Grotele Mogao cu o mie de ani”, este în 4K UHD și cu ecran lat, prezentând istoria acestui tezaur cultural. Iar al doilea, intitulat „Palatul budist feeric”, este în format 8K UHD și cu ecran sferic, ducând spectatorii în șapte grote „digitale” pentru a le stârni interesul față de arta din Dunhuang. După vizionarea celor două scurtmetraje, turiștii merg să viziteze grotele, dar într-un timp mai scurt, pentru favorizarea protecției grotelor”, a subliniat Fan Jieshi. 

În continuare, oamenii de știință își propun ca prin tehnologiile digitale să adune imagini despre obiectele arheologice din „Peştera bibliei tibetane”, care au fost sustrase în primii 20 de ani ai secolului trecut și sunt păstrate în muzee străine. Potrivit oamenilor de știință din China, acestea au o mare semnificație pentru studiile despre Dunhuang.

Până în prezent, cercetătorii din cadrul Academiei Dunhuang au colectat date digitale despre peste 260 de grote Mogao.

Foto: romanian.cri.cn

img22004828

img22004828

img22004828

img22004828

img22004828

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!