ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Preşedintele Lituaniei cere o prezenţă mai puternică a NATO pe flancul estic

10:21 | 29.06.2022 Categorie: Externe

Madrid, 29 iun. /MOLDPRES/. Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, şi-a reluat apelul la o prezenţă mai puternică a NATO pe flancul estic, în contextul în care liderii din Alianţa Nord-Atlantică se reunesc la Madrid pentru un summit cheie despre strategia viitoare, transmite AGERPRES, preluat de MOLDPRES.

În contextul invaziei ruse din Ucraina, la summitul NATO trebuie să se facă tranziţia de la misiunea de descurajare la o apărare avansată, a spus Nauseda într-un interviu pentru DPA la Vilnius.

Preşedintele Lituaniei a mai declarat că logica pasivă pentru apărarea ţărilor baltice "nu mai este viabilă" şi că este nevoie de mai multe trupe terestre în statele baltice şi în alte ţări de-a lungul flancului estic al NATO. El a adăugat că acum este necesară mai curând apărarea aeriană decât supravegherea aeriană.

Concret, Nauseda a spus că se aşteaptă ca la summit să fie aprobată o actualizare la nivel de brigadă a grupurilor de luptă multinaţionale ale NATO existente în statele membre de pe flancul estic.

Liderii celor 30 de state membre ale NATO se reunesc miercuri şi joi la Madrid pentru a agrea un nou concept strategic pentru Europa în contextul invaziei ruse din Ucraina.

Foto: sputnik.by

img22004840

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!