ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autoritățile de la Chișinău au inițiat un Plan de acțiuni privind realizarea recomandărilor Comisiei Europene

17:43 | 29.06.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 29 iun. /MOLDPRES/. Autoritățile de la Chișinău au inițiat realizarea unui Plan de acțiuni privind realizarea recomandărilor Comisiei Europene, prezentate Republicii Moldova după acordarea statutului de stat candidat pentru aderarea în Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut astăzi de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în cadrul unei conferințe de presă susținută în urma ședinței de Guvern, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, Planul de acțiuni va include zeci de măsuri, instituția responsabilă și data limită de realizare a acestora. „Documentul urmează a fi definitivat în următoarele două săptămâni. După care, acțiunile vor fi discutate cu partenerii europeni, iar la finele lunii iulie - începutul lunii august, acesta va fi definitivat în totalitate. Planul presupune modificarea legislației în mai multe domenii precum: justiția, lupta cu crima organizată/spălarea banilor, reforma administrativă, sistemul de gestionare a banilor publici, legea competiției și îmbunătățirea guvernării întreprinderilor de stat. Acțiunile privind implementare reformelor deja au demarat, avem mult de lucru în domeniul justiției, de aceea astăzi Guvernul a aprobat un șir de hotărâri pentru a îmbunătăți sistemul judiciar”, a subliniat Nicu Popescu.

La rândul său, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că actele legislative aprobate derivă din recomandările efectuate de Comisia Europeană. „Am efectuat modificări importante privind activitatea Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale. Astfel, va exista posibilitatea vânzării autovehiculelor ce au fost sechestrare. O altă modificare vizează candidații ce participă la concursul de admitere la Institutul Național al Justiției, care vor trebui să prezinte o declarație de avere. De asemenea, au fost extinse competențele Avocatului Poporului și s-a dispus crearea unui Cod deontologic pentru angajații Centrului Național Anticorupție”, a menționat Sergiu Litvinenco.

Termenul de evaluare a reformelor incluse în Planul de acțiuni urmează a fi stabilit de autoritățile Republicii Moldova și Uniunea Europeană în cadrul discuțiilor ulterioare.

img22004876

img22004876

img22004876

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!