ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Transportatorii moldoveni de mărfuri vor putea circula pe teritoriul UE fără autorizații

21:28 | 29.06.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 29 iun. /MOLDPRES/. Transportatorii moldoveni de mărfuri vor putea circula pe teritoriul Uniunii Europene fără autorizații. Măsura este prevăzută în Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu UE, semnat astăzi de viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, și Christophe Bechu, ministru delegat din partea Președinţiei franceze, transmite MOLDPRES.

Semnarea documentului a avut loc în cadrul conferinței „Connecting Europe Days 2022, Europe's mobility flagship”, care este cel mai important eveniment al UE privind mobilitatea și transport, care se desfășoară în perioada 28-30 iunie, la Lyon, Franța.

Acordul a fost încheiat până la 31 martie 2023, cu posibilitatea de a fi prelungit. „Sunt mândru de decizia care a fost luată astăzi și care va aduce beneficii tuturor. Dragi transportatori, acum aveți posibilitatea să efectuați operațiuni de transport prin UE pentru exporturile moldovenești fără autorizații de transport rutier. Puteți să încheiați în continuare contractele de furnizare de mărfuri, în special a produselor agricole, prin utilizarea rutelor alternative pe teritoriul Uniunii Europene. Aveți cale liberă în UE! Aveți libertate, costuri mai mici și beneficiați direct de apropierea noastră de UE!”, a declarat Andrei Spînu.

La ceremonia de deschidere a evenimentului, Andrei Spînu a avut o întrevedere cu Adina Vălean, comisar european pe transporturi, și a semnat cu ministrul Transporturilor din Ucraina, Oleksandr Kubrakov, o scrisoare comună pentru Comisia Europeană privind dezvoltarea coridorului rutier pe direcția Jytomyr - Berdiciv - Vinnytsia - Nemyriv - Soroca - Râșcani. Astfel, dezvoltarea acestui traseu, în special, includerea lui în harta TEN-T și construirea unui pod de frontieră peste râul Nistru vor rezolva problemele logistice și vor crea condiții adecvate de siguranță pentru transportul și schimbul de mărfuri cu Uniunea Europeană.

La fel, oficialii au solicitat dezvoltarea rețelei de drumuri a Republicii Moldova cu rețeaua de autostrăzi din România, prin construirea podului rutier Ungheni (România) – Ungheni (Moldova) peste râul Prut, ca o continuare a autostrăzii A8 Târgul-Mureș – Iași – Ungheni, care va deschide o oportunitate de extindere a acestei construcții la Chișinău și Odesa.

Totodată, vicepremierul Andrei Spînu a vorbit despre necesitatea reconstrucției podurilor rutiere de frontieră peste râul Prut: Cahul-Oancea, Sculeni-Sculeni, dar și construcția unui nou pod la frontiera Leușeni-Albița, achiziționarea unui laborator pentru verificarea parametrilor tehnici necesari pentru transportul mărfurilor perisabile/ușor modificabile și certificarea autovehiculelor, asigurarea controlului siguranței rutiere.

Tot astăzi, oficialul moldovean a semnat alături de alte țări (Austria, Germania, Croația, Bulgaria, Cehia, România, Bosnia și Herțegovina, Slovacia, Serbia, Ucraina) și Concluziile privind reabilitarea și întreținerea eficientă a infrastructurii de căi navigabile pe Dunăre și afluenții săi. Documentul vine să sprijine durabil și eficient navigația pe Dunăre, reducerea barierelor administrative în navigația transfrontalieră a râului, dezvoltarea infrastructurii terestre, în special locurile de acostare.

Evenimentul „Connecting Europe Days 2022, Europe's mobility flagship” reunește oficiali de rang înalt din UE, reprezentanți ai societății civile și ai instituțiilor europene, pentru a discuta modalități de consolidare și modernizare a rețelei europene de transport, reducând în același timp emisiile și consolidând legăturile cu țările vecine.

Foto: MIDR

img22004879

img22004879

img22004879

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!