ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Hidrologii au anunţat Cod Portocaliu de scurgere scăzută în bazinul râului Prut

14:18 | 30.06.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 30 iun. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat astăzi Cod Portocaliu de scurgere scăzută în bazinul râului Prut. Avertizarea este valabilă în perioada 1-11 iulie, transmite MOLDPRES.

Potrivit SHS, în legătură cu lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate, în bazinul râului Prut se atestă scurgerea scăzută a apei cu 20-30% din valorile medii multianuale, iar în râurile mici ale Republicii Moldova se atestă scurgerea scăzută a apei cu 10-25% din valorile medii multianuale cu excepția afluenților de stânga ai râului Nistru.

În acelaşi timp, autorităţile solicită agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.

Codul Portocaliu hidrologic presupune risc de viituri generatoare de revărsări majore, care pot avea impact semnificativ asupra activității comunităţilor, siguranţei persoanelor și a bunurilor. În cazul în care debitul apei atinge cote de 30% şi mai joase din norma multianuală pe o durată de 5-7 zile, se emite Сod Portocaliu de secetă hidrologică.

Foto: SHS

img22004893

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!