ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Accesul fermierilor din Dubăsari la terenurile de după traseul Tiraspol-Camenca a fost prelungit până la 31 august

16:13 | 30.06.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 30 iun. /MOLDPRES/. Urmare a dialogului desfășurat la nivel de reprezentanți politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, cu implicarea Președinției în exercițiu a OSCE, Misiunii OSCE în R. Moldova și a partenerilor internaționali relevanți, astăzi, negociatorul principal de la Tiraspol a informat despre aprobarea unei ,,decizii”, prin care se va asigura prelungirea până în data de 31 august curent a termenului de acțiune al Deciziei protocolare „Cu privire la unele măsuri de reglementare a problemelor legate de realizarea „Mecanismului din anul 2006” referitor la utilizarea terenurilor agricole, amplasate în raionul Dubăsari, după traseul Tiraspol-Camenca” din 25 noiembrie 2017, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Reamintim că la finele anului 2021 (https://gov.md/ro/content/remarca-contextul-mesajului-tiraspolului-privind-initiativa-de-limita-termenul-de-aplicare) Tiraspolul a notificat despre intenția de a limita până în data de 30 iunie 2022 prevederile deciziei protocolare menționate, ceea ce reprezenta o abatere gravă de la angajamentele asumate în negocieri, în documentul respectiv nefiind agreate termene-limită de aplicare. 

Constatăm, din păcate, că problema accesului fermierilor la terenurile agricole aflate în posesia, proprietatea și folosința acestora rămâne una de actualitate și pentru perioada următoare în contextul în care solicitarea Chișinăului de a anula orice termene și restricții nejustificate nu a fost soluționată în modul cuvenit. 

Astfel, problema terenurilor agricole din raionul Dubăsari rămâne în vizorul vicepremierului și a Biroului politici de reintegrare și se va continua prin toate eforturile posibile, cu utilizarea tuturor canalelor de interacțiune disponibile și a pârghiilor de intervenție existente pentru a obține o soluționare pozitivă, durabilă și finală a acesteia, cu renunțarea din partea Tiraspolului la acțiuni unilaterale și la condiționări inacceptabile.

img22004902

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!