ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Comisiei Europene cere Ucrainei să accelereze reformele

12:38 | 01.07.2022 Categorie: Externe

Bruxelles, 1 iul. /MOLDPRES/. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel astăzi la Ucraina să îşi accelereze reformele împotriva corupţiei, asigurând Kievul de sprijinul statelor membre pentru "drumul lung" spre aderarea la UE, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Șefa executivului european a salutat reformele deja efectuate şi instituţiile iniţiate pentru a crea "o maşină anticorupţie impresionantă", într-un discurs prin videoconferinţă în faţa deputaţilor ucraineni.

"Însă, de acum aceste instituţii au nevoie de mijloace de acţiune şi de persoane potrivite în posturile de răspundere", a afirmat oficialul.

"Trebuie ca noul şef al parchetului specializat în lupta împotriva corupţiei şi noul director al biroului naţional ucrainean de luptă împotriva corupţiei să fie numiţi cât mai repede posibil", a mai afirmat şefa executivului european.

Cu referire la proiectul de reformă a Curţii Constituţionale, ea a spus că este "necesar să se prevadă, pe cale legislativă, o procedură de selecţie a judecătorilor".

Ursula von der Leyen a salutat adoptarea de către Kiev a unei legi menite să oprească "influenţa excesivă a oligarhilor asupra economiei", însă a cerut ca Ucraina să asigure de acum "aplicarea sa într-o manieră solidă din punct de vedere juridic".

Președintele Comisiei Europene a cerut de asemenea adoptarea unei "legi privind media, care să alinieze legislaţia ucraineană la normele Uniunii Europene şi să ofere autorităţii independente de reglementare a media a mijloacelor necesare".

La 23 iunie, liderii celor 27 de state membre au acordat Ucrainei statutul de candidată la UE.

Ursula von der Leyen a afirmat că "drumul ce trebuie parcurs va fi lung, însă Europa va fi alături de voi cu fiecare etapă, indiferent de cât timp va dura, de la aceste zile întunecate de război până în momentul în care veţi trece pragul Uniunii Europene".

Foto: telegram

img22004918

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!