ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe operațiuni de transport vor fi scutite de autorizații pe teritoriul UE

12:41 | 01.07.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 1 iul. /MOLDPRES/. Mai multe operațiuni de transport vor fi scutite de autorizații pe teritoriul UE în urma liberalizării transportului rutier de mărfuri. Acordul a fost semnat de vicepremierul Andrei Spînu și ministrul delegat, din partea Președinţiei franceze, Christophe Bechu, la 29 iunie curent, la Lyon, Franța, transmite MOLDPRES.

Conform documentului, sunt scutite de autorizații mai multe operațiuni de transport. Cu referire la transportul bilateral de mărfuri, prevederile vizează cursele cu încărcătură efectuate cu un vehicul, al cărui punct de plecare și punct de sosire se află pe teritoriul a două Părți diferite, cu sau fără tranzitarea teritoriului unei țări terțe (ex. Republica Moldova ↔ Stat Membru UE).

Acordul vizează și transportul de mărfuri în tranzit: cursele cu încărcătură efectuate cu un vehicul de pe teritoriul statului de înmatriculare către teritoriul aceluiași stat, cu tranzitarea teritoriului celeilalte Părți (ex. Republica Moldova ↔ tranzit Stat Membru UE ↔ Republica Moldova) și cursele cu încărcătură efectuate cu un vehicul în/din teritoriul statului de înmatriculare spre teritoriul unei țări terțe, cu tranzitarea teritoriului celeilalte Părți (ex. Republica Moldova ↔ tranzit Stat Membru UE ↔ țară terță);

De asemenea, prevederile reglementează transportul fără încărcătură în cadrul operațiunilor bilaterale și tranzit.

În cazul efectuării transportului de mărfuri între două țări terțe non-UE, tranzitul prin teritoriul statelor membre UE nu este liberalizat (ex. Republica Turcia ↔ Republica Belarus). Cabotajul și cursele efectuate între statele membre ale UE nu fac parte din domeniul de aplicare al Acordului respectiv.

Acordul intră în vigoare la data semnării și se aplică până la 31 martie 2023, cu posibilitatea prelungirii termenului stabilit.

Foto: cutewallpaper.org

img22004919

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!