ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Canicula se menţine în următoarea perioadă

17:49 | 04.07.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 4 iul. /MOLDPRES/. Săptămâna curentă începe sub incidenţa Codurilor Galbene de caniculă şi pericol de incendiu, care sunt valabile până la 8 iulie, transmite MOLDPRES.

Conform meteorologilor, în următoarele zile se vor menţine valori termice până la 34 grade Celsius. În luna iulie, numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de 30ºC şi mai mult constituie în medie pe ţară 3–11, ultimul record observat fiind de 29 de zile (Tiraspol, 2001).

"Numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de 35ºC şi mai mult, în medie pe ţară nu depăşeşte o zi, însă în unii ani se poate semnala şi mai mult, bunăoară, 17 zile (Făleşti, 2012). Zile cu temperatura maximă a aerului de 40ºC şi mai mult se înregistrează mai rar şi pe alocuri. Ultima dată fenomenul a fost notat în anul 2007, la Tiraspol", indică SHS.

În calendarul popular, iulie este denumită „luna lui Cuptor", şi înseamnă în tradiţia populară perechea lui "Făurar" (februarie). Se zice că, pe cât de frig e în vremea lui Făurar, pe atât de cald va fi în luna lui Cuptor.

Foto: SHS

img22004978

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!