ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comerțul între Hong Kong și partea continentală a Chinei a crescut cu peste șase ori în ultimii 25 de ani

11:28 | 05.07.2022 Categorie: Externe

Beijing, 5 iul. /MOLDPRES/. În ultimii 25 de ani, schimburile comerciale dintre China continentală și Hong Kong au crescut de 6,1 ori. Până la sfârșitul anului 2021, China continentală a absorbit investiții de peste 1.400 miliarde USD din Hong Kong, reprezentând 57,6% din totalul investițiilor străine din China continentală, transmite MOLDPRES.

Un proiect important este Aeroportul Internațional Hong Kong (HKIA), care asigură legătura cu aproximativ 220 de destinații din întreaga lume, cu peste 1.100 de zboruri zilnice între Hong Kong și restul lumii. În luna aprilie a acestui an, cea de-a treia pistă de la HKIA și-a finalizat cu succes zborul de testare și va fi în curând deschisă oficial. Până atunci, HKIA va deveni principalul aeroport internațional din clusterul de aeroporturi din zona metropolitană Guangdong-Hong Kong-Macao.

Astfel, Aeroportul Internațional Hong Kong, podul Hong Kong-Zhuhai-Macao și legătura feroviară expres Guangzhou-Shenzhen-Hong Kong reprezintă proiecte majore care au apropiat Hong Kong-ul și partea continentală prin promovarea legăturilor economice și comerciale dintre cele două părți. Datele arată că, între 1997 și 2021, volumul schimburilor comerciale dintre China continentală și Hong Kong a crescut de la 50,77 miliarde USD la 360,33 miliarde USD, o creștere de 6,1 ori și o creștere medie anuală de 8,5%. Până la sfârșitul anului 2021, China continentală a absorbit peste 1.400 miliarde USD de investiții din Hong Kong, reprezentând 57,6% din totalul investițiilor străine absorbite de China continentală, iar stocul de investiții directe nefinanciare din China continentală către Hong Kong a depășit 800 miliarde USD, reprezentând 53,2% din investițiile de acest tip către toată lumea.

În ultimii ani, guvernul de la Beijing a sprijinit participarea Hong Kong-ului la proiectul „O centură, un drum" și integrarea acestuia în dezvoltarea generală a țării. Acest lucru a atras peste 1 000 de întreprinderi locale și a avut ca rezultat peste 70 de acorduri de intenție pentru investiții și cooperare. Autoritățile centrale oferă asigurări că vor continua să sprijine dezvoltarea economică a Hong Kong-ului și să îmbunătățească mijloacele de trai ale populației, în conformitate cu principiul „O țară, două sisteme" și va integra Hong Kong-ul în dezvoltarea generală a țării.

La fel, un fapt important este construcția Marelui Golf Guangdong-Hong Kong-Macao, prin care a fost evidențiat rolul unic al Hong Kong-ului ca important centru de afaceri și de servicii comerciale în regiunea Asia-Pacific. Astfel, Comitetul de cooperare economică și comercială dintre China și Hong Kong va avea un rol activ de promovare comună a unei zone unice de liber schimb între China continentală, Hong Kong și Macao, fiind un sprijin pentru construirea zonei Marelui Golf Guangdong-Hong Kong-Macao pentru a consolida statutul său de centru internațional financiar, comercial și de transport maritim. 

Foto: thediplomat.com

img22004989

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!