ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zonele de agrement prezintă un risc sporit de îmbolnăvire, susțin specialiștii din sănătate

13:26 | 05.07.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 5 iul. /MOLDPRES/. Zonele de agrement prezintă un risc sporit de îmbolnăvire pentru populație. Specialiștii din sănătate au efectuat investigații de laborator care denotă că apa este „moderat poluată” și prezintă pericol pentru sănătatea omului, transmite MOLDPRES.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), zonele de agrement prezintă un risc sporit de îmbolnăvire în timpul scăldatului. Totodată, există riscul contractării unor boli din sol, nisipul infectat de pe plaje sau din apa poluată. Este vorba de boli diareice acute sau boli ale pielii. În scopul prevenirii riscurilor pentru sănătate, specialiștii atenționează populația că scăldatul în lacurile cu plajă din zonele de agrement nu este recomandat.

Totodată, ANSP recomandă cetățenilor să fie prudenți când aleg zona pentru odihnă în timpul sezonului estival: frecventați doar lacurile special amenajate și autorizate, acordați prioritate zonelor amplasate în adiacența unor elemente naturale: păduri, relief favorabil, viteza cursului apei fără curenți puternici, nivelul apei să nu oscileze brusc. Totodată, evitați ca apa din lac să pătrundă în organism pentru a evita o posibilă infectare.

Zonele de recreere sunt supuse anual autorizării sanitare, iar probele prelevate sunt investigate conform mai multor parametri.

Foto: ANSP

img22004995

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!